CIASTO 3-BIT

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

29

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

268 osób wydrukowało

Pobierz pdf

504 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 opakowania

1 litr

4 opakowania

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 szklanka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

2 szklanki mleka i Kasię zagotować. 1 szklankę mąki krupczatki i 1 szklankę mleka rozmieszać i wlać do gotującego się mleka.

Krok 2

Ubić ½ l śmietany kremówki 30 procent, po ubiciu dodać 2 łyżki cukru pudru i 4 fixy.

Krok 3

Kolejność: rozłożyć herbatniki, wylać gorącą masę z mleka, ponownie rozłoży herbatniki, położyć masę krówkę (wcześniej podgrzać w gorącej wodzie), herbatniki, bitą śmietanę, na wierzch zetrzeć czekoladę.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CIASTO 3-BITCIASTO 3-BIT

Ciasto 3-BIT to domowa wariacja na temat popularnego batonika. Odnajdziesz w nim wiele słodyczy: gęstą, mleczną masę, gładki karmel, chrupiące herbatniki i delikatną warstwę bitej śmietany, a wszystko to oprószone startą czekoladą. Najlepsza będzie gorzka, ale możesz wypróbować także wariant z mleczną lub białą. Różne smaki i tekstury tworzą doskonale zgraną całość. Dobrze sprawdzi się na przyjęciach, nieformalnych spotkaniach lub po prostu jako dodatek do kawy, gorącego mleka lub herbaty. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i co ważne – nie wymaga pieczenia. Można je więc przygotować bez dostępu do w pełni wyposażonej kuchni lub wtedy, gdy piekarnik jest zajęty, a zależy Ci na czasie. Żeby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę, możesz użyć gotowej masy krówkowej, którą należy jedynie podgrzać, by łatwo się nakładała. Wtedy wystarczy już tylko przygotować krem i ułożyć kolejne warstwy ciasta na blasze. Sprawdź przepis, zobacz, czy jest coś, co powinieneś dokupić i spróbuj przyrządzić ten pyszny deser.