Ciasto kruche z owocami i kruszonką

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżeczki

4 sztuki

kruszonka:

16 gramów

1 łyżka

4 łyżki

dodatkowo:

2 sztuki

4 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię ucieramy z cukrem i żółtkami. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia.

Krok 2

Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta. Delikatnie wszystko mieszamy. Wykładamy na dużą, prostokątną blachę, wysmarowaną Kasią i posypaną bułką tartą.

Krok 3

Śliwki pestkujemy, jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Na cieście układamy w sporych odstępach połówki śliwek (przecięciem do góry), a pomiędzy śliwkami rozkładamy pokrojone w grubą kostkę jabłka.

Krok 4

Owoce leciutko wciskamy w ciasto. Na wierzch rozsypujemy płatki migdałowe i prószymy cynamonem.

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (termoobieg). Przygotowujemy kruszonkę: w miseczce rozgniatamy wszystkie jej składniki i rozcieramy, aż zacznie się kruszyć.

Krok 6

Posypujemy wierzch ciasta i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut. Ciasto jest bardzo aromatyczne. W czasie pieczenia trudno poskromić apetyt. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej