Ciasto kruche z owocami i kruszonką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

25 dekagramów

1.5 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżeczki

4 sztuki

kruszonka:

8 dekagramów

16 gramów

1 łyżka

4 łyżki

dodatkowo:

2 sztuki

4 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię ucieramy z cukrem i żółtkami. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia.

Krok 2

Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta. Delikatnie wszystko mieszamy. Wykładamy na dużą, prostokątną blachę, wysmarowaną Kasią i posypaną bułką tartą.

Krok 3

Śliwki pestkujemy, jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Na cieście układamy w sporych odstępach połówki śliwek (przecięciem do góry), a pomiędzy śliwkami rozkładamy pokrojone w grubą kostkę jabłka.

Krok 4

Owoce leciutko wciskamy w ciasto. Na wierzch rozsypujemy płatki migdałowe i prószymy cynamonem.

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (termoobieg). Przygotowujemy kruszonkę: w miseczce rozgniatamy wszystkie jej składniki i rozcieramy, aż zacznie się kruszyć.

Krok 6

Posypujemy wierzch ciasta i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut. Ciasto jest bardzo aromatyczne. W czasie pieczenia trudno poskromić apetyt. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Torcik wiśniowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej