Ciasto limonkowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

51

269 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

474 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1313 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto limonkowe

Składniki

spód:

250 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 szczypta

nadzienie:

400 gramów

3 sztuki

0.5 szklanki

1 sztuka

3 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszać mąkę, Kasię, cukier puder, sól i jajko.

Ciasto limonkowe - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełożyć na stół i szybko zagnieść. Następnie zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.

Ciasto limonkowe - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki okrągłej foremki do tarty o średnicy 24-26 cm. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15 minut. Wystudzić.

Ciasto limonkowe - Krok 3

Krok 4

W misce ubić mikserem skondensowane mleko. Ciągle ubijając dodać żółtka i sok z limetek wymieszany z barwnikiem. Masę schłodzić w lodówce.

Ciasto limonkowe - Krok 4

Krok 5

Schłodzoną masę wyłożyć na podpieczone ciasto.

Ciasto limonkowe - Krok 5

Krok 6

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Przełożyć do szprycy i wycisnąć dekoracyjnie na wierzch ciasta. Piec około 15 minut w 180°C, a następnie 15 minut w 100°C.

Ciasto limonkowe - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • dorota  klimczak

    dorota klimczak

    bardzo dobre smaczne polecam. dałam na górę ser kasztelan pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Leś

    Justyna Leś

    Ciasto pycha :) ale trzeba dobrze ubić mleko skondensowane bo inaczej jest lekko rzadkie:(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mielewczyk .Zofia @gmail Mielewczyk

    Mielewczyk .Zofia @gmail Mielewczyk

    jest b smaczne --polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto limonkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto limonkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto limonkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto limonkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto limonkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto limonkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto limonkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto limonkoweCiasto limonkowe

Ciasto limonkowe pochodzi z USA, gdzie znane jest jako key lime pie. Zazwyczaj przygotowuje się je ze specjalnych odmian tych owoców, ale do przyrządzenia wypieku z tego przepisu wystarczą zwykłe limonki, a konkretnie wyciśnięty z nich sok. Dodaj go do zmiksowanego z żółtkami słodzonego mleka skondensowanego i tak przygotowaną masę schładzaj w lodówce. Użyj też zielonego barwnika spożywczego, dzięki któremu ciasto zyska atrakcyjny i oryginalny wygląd. Jako spód wykorzystaj klasyczne kruche ciasto, zagnieć szybko wszystkie składniki (tylko do połączenia się ich w gładką masę) i włóż je do lodówki, by po upieczeniu było kruche. Wyłóż nim dno formy do tart – możesz też użyć tortownicy – i nakłuj je gęsto widelcem, by nie powstały na nim nierówności. Tak przygotowane ciasto upiecz, a dopiero później nałóż na nie owocową masę i udekoruj surowymi bezami. Piecz, w połowie znacząco obniżając temperaturę, by bezy na cieście limonkowym zyskały odpowiednią konsystencję i tylko lekko się zarumieniły. Do dzieła!