Czekoladowe babeczki wielkanocne

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

82 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

2 sztuki

80 gramów

110 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

krem:

40 gramów

150 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

dekoracja:

przygotujesz szybciej z:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubij Kasię z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, wciąż ubijając.

Czekoladowe babeczki wielkanocne - Krok 1

Krok 2

Dodaj powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią i mieszaj, aż ciasto się połączy.

Czekoladowe babeczki wielkanocne - Krok 2

Krok 3

Włóż papilotki do formy na muffiny i nałóż do nich ciasto do ¾ wysokości. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 °C. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Czekoladowe babeczki wielkanocne - Krok 3

Krok 4

Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.

Czekoladowe babeczki wielkanocne - Krok 4

Krok 5

Mikserem ubij Kasię z cukrem i sokiem z cytryny. Na końcu dodaj białą czekoladę. Ubijaj do połączenia składników.

Czekoladowe babeczki wielkanocne - Krok 5

Krok 6

Udekoruj babeczki kremem. Potnij pianki w paski, nabij każdą na wykałaczkę, zamocz w rozpuszczonej czekoladzie i obtocz w posypce.

Czekoladowe babeczki wielkanocne - Krok 6

Krok 7

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

Czekoladowe babeczki wielkanocne - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Muffinki marchewkowe
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czekoladowe babeczki wielkanocneCzekoladowe babeczki wielkanocne

Własnoręczne zrobienie czekoladowych lizaków wielkanocnych nie musi być trudne. Wystarczy, że w paskach wykrojonych z pianek umieścisz wykałaczki, zamoczysz je w rozpuszczonej białej czekoladzie, a następnie obtoczysz w kolorowej posypce. Tak przygotowane będą stanowiły świetną dekorację świątecznych babeczek. Jak je upiec? Najpierw przygotuj masę na ciasto. W tym celu ubij kostkę do pieczenia z cukrem na puszystą masę, następnie dodawaj stopniowo jajka. Do wymienionych składników wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, niewielką ilość ekstraktu z wanilii i całość wymieszaj do połączenia na gładką masę. Umieść ją w specjalnych papilotkach i piecz do wyrośnięcia ciasta. Gotowe babeczki udekoruj kremem, który przygotujesz poprzez wymieszanie kostki do pieczenia z cukrem, sokiem z cytryny i rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Rozsmaruj go na wierzchu każdego z miniwypieków. Następnie powbijaj w nie zrobione wcześniej lizaki wielkanocne. Takie babeczki będą nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również niezwykle dekoracyjne.