Czekoladowe babeczki wielkanocne

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

77 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

80 gramów

110 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

krem:

40 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

dekoracja:

przygotujesz szybciej z:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubij Kasię z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, wciąż ubijając.

Czekoladowe babeczki wielkanocne - Krok 1

Krok 2

Dodaj powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią i mieszaj, aż ciasto się połączy.

Czekoladowe babeczki wielkanocne - Krok 2

Krok 3

Włóż papilotki do formy na muffiny i nałóż do nich ciasto do ¾ wysokości. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 °C. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Czekoladowe babeczki wielkanocne - Krok 3

Krok 4

Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.

Czekoladowe babeczki wielkanocne - Krok 4

Krok 5

Mikserem ubij Kasię z cukrem i sokiem z cytryny. Na końcu dodaj białą czekoladę. Ubijaj do połączenia składników.

Czekoladowe babeczki wielkanocne - Krok 5

Krok 6

Udekoruj babeczki kremem. Potnij pianki w paski, nabij każdą na wykałaczkę, zamocz w rozpuszczonej czekoladzie i obtocz w posypce.

Czekoladowe babeczki wielkanocne - Krok 6

Krok 7

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

Czekoladowe babeczki wielkanocne - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czekoladowe babeczki wielkanocneCzekoladowe babeczki wielkanocne

Własnoręczne zrobienie czekoladowych lizaków wielkanocnych nie musi być trudne. Wystarczy, że w paskach wykrojonych z pianek umieścisz wykałaczki, zamoczysz je w rozpuszczonej białej czekoladzie, a następnie obtoczysz w kolorowej posypce. Tak przygotowane będą stanowiły świetną dekorację świątecznych babeczek. Jak je upiec? Najpierw przygotuj masę na ciasto. W tym celu ubij kostkę do pieczenia z cukrem na puszystą masę, następnie dodawaj stopniowo jajka. Do wymienionych składników wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, niewielką ilość ekstraktu z wanilii i całość wymieszaj do połączenia na gładką masę. Umieść ją w specjalnych papilotkach i piecz do wyrośnięcia ciasta. Gotowe babeczki udekoruj kremem, który przygotujesz poprzez wymieszanie kostki do pieczenia z cukrem, sokiem z cytryny i rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Rozsmaruj go na wierzchu każdego z miniwypieków. Następnie powbijaj w nie zrobione wcześniej lizaki wielkanocne. Takie babeczki będą nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również niezwykle dekoracyjne.