Czekoladowe babeczki z malinami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

135 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto orzechowe:

125 gramów

60 gramów

200 gramów

60 gramów

masa czekoladowa:

50 gramów

125 gramów

20 gramów

50 gramów

50 gramów

0.3 szklanki

3 sztuki

24 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 170 st.C. W misce wymieszaj lekko mikserem mąkę, cukier, orzechy i posiekaną Kasię.

Krok 2

Powstałą kruszonkę wyłóż do 24 małych foremek i ugnieć palcami. Wstaw do pieca i piecz około 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Krok 3

Czekoladę posiekaj na małe kawałki i włóż do szklanej miski. Dodaj kakao, cukier, miód, Kasię i śmietanę i podgrzewaj na pełnej mocy około 1,5 minuty. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Dodaj roztrzepane jajka i dalej mieszaj, aż masa będzie jednorodna.

Krok 4

Do każdej foremki z ciastem włóż jedną malinkę i zalej masą czekoladową. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 180 st.C .

Krok 5

Foremki wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze około 8 minut. Wystudź. Najlepiej smakują z kulką lodów lub sorbetu cytrynowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe babeczki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe babeczki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe babeczki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe babeczki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe babeczki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe babeczki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe babeczki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czekoladowe babeczki z malinamiCzekoladowe babeczki z malinami

Pachnące orzechami babeczki przygotowane z intensywnie czekoladowej masy i ukrytymi w środku słodkimi malinami, z pewnością są warte wypróbowania. Do upieczenia kruchego spodu będziesz potrzebować kostki do pieczenia, mąki pszennej, cukru oraz zmielonych orzechów laskowych (możesz także użyć włoskich albo migdałów). Jeśli nie masz młynka, zmiel orzechy malakserem. Wymieszaj składniki za pomocą miksera i powstałym ciastem wyklej dno niewielkich okrągłych foremek. Bazą do warstwy czekoladowej jest drobno posiekana czekolada – gorzka lub deserowa oraz kakao. Podgrzej ją wraz z pozostałymi składnikami i miksuj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie dodaj do niej roztrzepane jajka i wymieszaj. Na podpieczonych, orzechowych spodach układaj maliny i zalewaj je masą czekoladową. Babeczki wstaw na chwilę do piekarnika, aby masa się zapiekła. Przestudzone wypieki najlepiej podawać z gałką lodów, np. sorbetu cytrynowego. Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu na pyszne babeczki z czekoladą i malinami.