Delikatny jabłecznik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

855

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

250 gramów

6 sztuk

400 gramów

null gramów

1 opakowanie

1 szczypta

1 sztuka

3 łyżeczki

1.5 kilograma

wierzch:

40 gramów

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzeć Kasię na jednolitą masę.

Krok 2

Stale ucierając dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, sól i aromat cytrynowy, a potem jajka (po jednym, każde ucierać 0.5 min).

Krok 3

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy.

Krok 4

Dodać mleko. Użyć taką ilość mleka, aby ciasto z trudem odchodziło od łyżki.

Krok 5

Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę.

Krok 6

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, kilka razy naciąć wzdłuż każdą ćwiartkę i ułożyć na cieście. Posmarować stopioną Kasią i posypać rodzynkami.

3

Opinie o przepisie

  • Redakcja Przepisy.pl

    Redakcja Przepisy.pl, 08.11.2016

    @Izabella Wasilewska. Dziękujemy za komentarz. Uszczegółowiliśmy ilość tego składnika w przepisie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Przepisy.pl

    Redakcja Przepisy.pl, 08.11.2016

    @Izabella Wasilewska. Dziękujemy za komentarz. Uszczegółowiliśmy ilość tego składnika w przepisie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabella Wasilewska

    Izabella Wasilewska, 06.11.2016

    nie rozumiem 4oo g maki i 4 łyżki proszku do pieczenia ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej