PRZEPISY.PL

Flaki wołowe

  • 60
  • 6
  • Średnie
  • 0
61
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • cebula2 szt
  • pietruszka1 szt
  • ziarenka czarnego pieprzu
  • ziele angielskie
  • majeranek1 łyżka
  • ostra papryka0.25 łyżeczki
  • tarta gałka muszkatołowa0.25 łyżeczki
  • mąka1 łyżka
  • masło100 g
  • Krok 1

    Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj Bulionetki Bulion wołowy Knorr i doprowadź do wrzenia.
  • Krok 2

    Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.
  • Krok 3

    Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski (julienne) lub zetrzyj na tarce.
  • Krok 4

    Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym.*
  • Krok 5

    Do tak przygotowanej zupy dodaj flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj. * Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Więcej przepisów z tym produktem

Bulionetka wołowa KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

17
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
49
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
5
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Średnie
6
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe