Jajecznica z pomidorem i cukinią

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

9

233 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżeczki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i pokrojone w kostkę warzywa (cukinia, cebula) podsmaż na patelni na Rama smaż jak szef kuchni maślany smak, dodając pod koniec pokrojonego w kostkę pomidora.

Jajecznica z pomidorem i cukinią - Krok 1

Krok 2

Do podsmażonych warzyw dodaj jaja, wymieszaj i podgrzewaj do otrzymania pożądanej konsystencji. Podawaj z pieczywem.

Jajecznica z pomidorem i cukinią - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, witaminy A, witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B6, witaminy C, folianów, witaminy B12, witaminy D, magnezu, niacyny.

2

Opinie o przepisie

  • Iwona Nowaczyk

    Iwona Nowaczyk

    Jaka jest kaloryczność tego posiłku?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajecznica z pomidorem i cukiniąJajecznica z pomidorem i cukinią

Jajko to niezaprzeczalnie król pożywnych śniadań. Przygotowujemy je pod rozmaitymi postaciami: gotowane na twardo i miękko, sadzone, w postaci pasty, w omlecie lub w koszulkach. Ogromną popularnością cieszy się też oczywiście znana wszystkim doskonale – jajecznica! Co powiesz na jej inną odsłonę? Pamiętając o rekomendowanych 5 porcjach warzyw i owoców dziennie, przygotuj jajecznicę z cukinią i pomidorem. Będzie pysznie!

Dla kogo? Jajecznica to danie dla każdego. Uwielbiają ją dzieci i dorośli. Prosta w przygotowaniu, a jaka smaczna. Obowiązkowa w każdej kuchni.

Na zdrowie! Jaja są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Zawierają wszystkie cenne dla ludzkiego organizmu aminokwasy egzogenne, czyli takie które nasz organizm nie jest wstanie zsyntetyzować i musimy dostarczać je wraz z pożywieniem. Jajecznica z cukinią i pomidorami to też prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Posiłek dostarczy m.in. żelazo (jedna porcja to 5,1 mg, czyli 36% RDA), które odpowiada za prawidłową produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny.

Czy wiesz, że? Jajka należy przechowywać w lodówce. Ważne, by znajdowały się w niej oddalone od składników o intensywnych zapachach – jajka mogą je wchłonąć.