Kanadyjski kruchy placek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

43

127 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

366 osób wydrukowało

Pobierz pdf

711 osób zapisało

Udostępnij
Kanadyjski kruchy placek

Składniki

150 gramów

100 gramów

1 szczypta

masa:

200 gramów

60 gramów

70 gramów

3 sztuki

2 sztuki

50 gramów

3 łyżki

100 gramów

100 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

wierzch:

0.5 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, Kasi, soli i kilku łyżek wody zagnieść kruche ciasto. Następnie rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuć widelcem. Piec w 180°C piekarniku na złoty kolor, ok. 15 minut.

Kanadyjski kruchy placek - Krok 1

Krok 2

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodając partiami cukier puder, a następnie rozkłócone widelcem wszystkie żółtka.

Kanadyjski kruchy placek - Krok 2

Krok 3

W osobnej misce wymieszać mąkę z przyprawami, a następnie dodawać ją na przemian ze śmietaną do ubitej piany z cukrem i żółtkami.

Kanadyjski kruchy placek - Krok 3

Krok 4

Na końcu dodać zmielone orzechy, rodzynki, rozpuszczoną i przestudzoną Kasię oraz wino. Wszystko delikatnie wymieszać.

Kanadyjski kruchy placek - Krok 4

Krok 5

Masę wyłożyć na przestudzone kruche ciasto i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze około 30 minut.

Kanadyjski kruchy placek - Krok 5

Krok 6

Cukier puder utrzeć z odrobiną wina na gęsty, gładki lukier. Przełożyć do małej szprycy cukierniczej i zrobić na cieście lukrową kratkę. Udekorować połówkami orzechów. Kroić gdy ciasto całkowicie wystygnie.

Kanadyjski kruchy placek - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanadyjski kruchy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanadyjski kruchy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanadyjski kruchy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanadyjski kruchy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanadyjski kruchy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanadyjski kruchy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanadyjski kruchy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej