Kanadyjski kruchy placek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

43

128 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

366 osób wydrukowało

Pobierz pdf

711 osób zapisało

Udostępnij
Kanadyjski kruchy placek

Składniki

1 szczypta

0 gramów

masa:

100 gramów

3 łyżki

0.5 łyżeczki

3 sztuki

70 gramów

100 gramów

60 gramów

0.5 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

wierzch:

0 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, Kasi, soli i kilku łyżek wody zagnieść kruche ciasto. Następnie rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuć widelcem. Piec w 180°C piekarniku na złoty kolor, ok. 15 minut.

Kanadyjski kruchy placek - Krok 1

Krok 2

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodając partiami cukier puder, a następnie rozkłócone widelcem wszystkie żółtka.

Kanadyjski kruchy placek - Krok 2

Krok 3

W osobnej misce wymieszać mąkę z przyprawami, a następnie dodawać ją na przemian ze śmietaną do ubitej piany z cukrem i żółtkami.

Kanadyjski kruchy placek - Krok 3

Krok 4

Na końcu dodać zmielone orzechy, rodzynki, rozpuszczoną i przestudzoną Kasię oraz wino. Wszystko delikatnie wymieszać.

Kanadyjski kruchy placek - Krok 4

Krok 5

Masę wyłożyć na przestudzone kruche ciasto i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze około 30 minut.

Kanadyjski kruchy placek - Krok 5

Krok 6

Cukier puder utrzeć z odrobiną wina na gęsty, gładki lukier. Przełożyć do małej szprycy cukierniczej i zrobić na cieście lukrową kratkę. Udekorować połówkami orzechów. Kroić gdy ciasto całkowicie wystygnie.

Kanadyjski kruchy placek - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej