Karmelowe babeczki wielkanocne

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

94 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

2 sztuki

80 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżeczka

70 gramów

krem:

40 gramów

50 gramów

50 gramów

przygotujesz szybciej z:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce zmiksuj mąkę, jajka, cukier, Kasię, proszek do pieczenia oraz mleko. Miksuj, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj zmielone orzechy.

Karmelowe babeczki wielkanocne - Krok 1

Krok 2

Nałóż ciasto do foremek do muffinek i piecz w 180 °C przez 25 minut do zezłocenia. Pozostaw do ostygnięcia.

Karmelowe babeczki wielkanocne - Krok 2

Krok 3

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Karmelowe babeczki wielkanocne - Krok 3

Krok 4

Połącz orzeszki z płatkami. Polej je czekoladą i wymieszaj do połączenia składników.

Karmelowe babeczki wielkanocne - Krok 4

Krok 5

Nałóż krem na babeczki i uformuj gniazdka.

Karmelowe babeczki wielkanocne - Krok 5

Krok 6

Posyp posiekanymi orzechami i udekoruj.

Karmelowe babeczki wielkanocne - Krok 6

Krok 7

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

Karmelowe babeczki wielkanocne - Krok 7
Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karmelowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karmelowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karmelowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karmelowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karmelowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karmelowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karmelowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karmelowe babeczki wielkanocneKarmelowe babeczki wielkanocne

Słodkie karmelowe babeczki ozdobione gniazdkami z kolorowymi jajkami będą wspaniałym dopełnieniem kompozycji na Twoim wielkanocnym stole. Ciasto na babeczki przygotujesz z mąki, cukru, jajek oraz mleka, zmieszanych za pomocą miksera na gładką masę. Smak ciasta urozmaicisz, dodając do niego zmielone orzechy, np. laskowe lub włoskie, oraz ekstrakt z wanilii. Babeczki piecz w papierowych papilotkach umieszczonych w blaszce do muffinek, po czym odstaw do ostygnięcia. Krem do dekoracji składa się z płatków kukurydzianych, roztopionej w kąpieli wodnej mlecznej czekolady i siekanych orzechów włoskich. Jeśli chcesz poeksperymentować, możesz zastąpić mleczną czekoladę białą, a zamiast orzechów użyć płatków migdałów. Płatki wymieszaj z pozostałymi składnikami i nakładaj powstały krem na wierzch babeczek – staraj się w ten sposób formować gniazdka. Umieść w nich dowolne słodycze, które kształtem będą przypominać jajeczka np. draże lub kolorowe żelki. Skorzystaj z naszego przepisu na te efektowne wielkanocne babeczki.