KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto kruche:

2.5 szklanki

250 gramów

2 łyżeczki

3 łyżki

5 sztuk

budyniowa pianka:

5 sztuk

1 szklanka

2 opakowania

0.5 szklanki

1 opakowanie

dodatkowo:

500 gramów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

KRUCHE CIASTO: Kasię pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.

Krok 2

Na spód blachy zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.

Krok 3

Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Krok 4

PIANKA: Po ubiciu na sztywno białek, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.

Krok 5

Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.

Krok 6

Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Krok 7

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę.

Krok 8

Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry).

Krok 9

Maliny lekko wepchnąć w pianę.

Krok 10

Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Krok 11

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej