Kruche ciasto z wiśniami otulonymi w budyniu

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

300 gramów

127 gramów

125 gramów

0.5 opakowania

1 szczypta

1 sztuka

1 opakowanie

500 mililitrów

wierzch:

1

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wiśnie umyć i pozostawić do wyschnięcia. Usunąć ogonki i wydrylować owoce.

Krok 2

Z mąki, 125g cukru, proszku do pieczenia, soli, jajka, oraz pokrojonej w kawałki Kasi wyrobić ciasto na kulkę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

Krok 3

Przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 4

Tortownicę posmarować Kasią i posypać mąką.

Krok 5

2/3 schłodzonego ciasta włożyć do formy, dociskając lekko rękoma.

Krok 6

Na ciasto wlać budyń, wygładzić łyżką. Na budyniu ułożyć wiśnie i posypać je równomiernie cukrem.

Krok 7

Pozostałe ciasto (1/3) rozdrobnić nad wiśniami.

Krok 8

Piec ciasto w 200 stopniach przez 40 minut.

Krok 9

Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i przystroić bitą śmietaną i wiśniami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z wiśniami otulonymi w budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z wiśniami otulonymi w budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z wiśniami otulonymi w budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z wiśniami otulonymi w budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z wiśniami otulonymi w budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z wiśniami otulonymi w budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z wiśniami otulonymi w budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej