Kurczak pieczony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

50 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

314 osób wydrukowało

Pobierz pdf

346 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

4 sztuki

80 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne – pokrój w ćwiartki, skórki zachowaj. Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr pomieszaj z otartą skórką z dwóch pomarańczy i posiekanym oregano. Przyprawa idealnie podkreśli smak kurczaka.

Kurczak pieczony - Krok 1

Krok 2

Kurczaka umyj, wysusz, natrzyj powstała marynatą z zewnątrz i wewnątrz. Pozostałe pomarańcze okrój z białej skóry, włóż do środka, razem z skórkami z jabłek. Do środka włóż również śliwki, morele oraz dwa obrane ząbki czosnku. Kurczaka zabezpiecz związując mu nogi na krzyż.

Kurczak pieczony - Krok 2

Krok 3

Kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu z przykrywką, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut. Po tym czasie usuń przykrywkę, kurczaka piecz jeszcze przez 30 minut, aż zarumieni się skórka. Tak przygotowany kurczak zachowa idealną soczystość mięsa.

Kurczak pieczony - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie na patelni karmelizuj cukier. Gdy będzie złotego koloru - dodaj pokrojone wcześniej jabłka, dodaj Ramę Smaż jak szef kuchni. Całość smaż razem z jabłkami przez około 4 minuty.

Kurczak pieczony - Krok 4

Krok 5

Po upieczeniu, kurczaka pokrój na mniejsze porcje. Z farszu wybierz śliwki i morele i dodaj je do jabłek.

Kurczak pieczony - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Środek kurczaka można dodatkowo wysmarować łyżką miodu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczonyKurczak pieczony

Wyjątkowy smak tej potrawy wynika z połączenia delikatnego drobiowego mięsa z pikantną marynatą oraz słodkim nadzieniem. Kurczak świąteczny to propozycja m.in. na uroczysty obiad. Przed jego upieczeniem należy natrzeć mięso marynatą z dodatkiem intensywnych przypraw, startej skórki z pomarańczy i posiekanego oregano. Nadzienie przygotowuje się natomiast ze skórek jabłek, kawałków pomarańczy, suszonych śliwek i moreli oraz czosnku. Farsz jest słodko-kwaśny, z wyczuwalną pikanterią. Dodatkowo kurczaka przed nadzianiem go owocami można wysmarować wewnątrz miodem. Dzięki temu jego smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty. To potrawa, która nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Mięso układa się na smażonych z karmelizowanym cukrem jabłkach oraz suszonych owocach z nadzienia. Do jego dekoracji używa się również natki pietruszki lub karbowanej sałaty. Jako warzywny dodatek sprawdzi się czerwona kapusta na ciepło. Kurczak świąteczny będzie też dobrze współgrał z pieczonymi ziemniakami. Zobacz przepis i dowiedz się, jak go przyrządzić.