
Składniki
500 gramów
100 gramów
3 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso i kiełbasę chorizo pokrój w drobną kostkę, a oczyszczoną paprykę w cienkie paski.

Krok 2
Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok z połowy. Szczypiorek drobno posiekaj.

Krok 3
Wymieszaj mięso, chorizo z papryką, skórką i sokiem z pomarańczy oraz 2/3 szczypiorku. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, dopraw Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Krok 4
Na patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oliwy. Smaż mieszankę porcjami, na patelni, około 7 minut z każdej strony, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Podawaj posypane resztą szczypiorku.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z papryką i chorizo
Jeśli szukasz przepisu na szybką w przygotowaniu przekąskę, ten przepis będzie dla Ciebie odpowiedni. Kurczak z papryką i pikantnym chorizo łączy w sobie delikatny smak kurczaka, wyrazistą nutę hiszpańskiej kiełbasy oraz słodki aromat pomarańczy. Przyrządzenie tej przystawki zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut, a w rezultacie otrzymasz danie do podania na niemal każdą okazję. Pierwszym krokiem jest posiekanie chorizo oraz mięsa z kurczaka w drobną kostkę. Teraz czas na paprykę – pokrój ją w cienkie paski, zetrzyj skórkę z pomarańczy, a z jej połówki wyciśnij sok. Jeśli chcesz, by danie zyskało jeszcze bardziej wyrazisty smak, posiekaj drobno szczypiorek. Następnie wymieszaj pokrojone składniki, dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek i dopraw do smaku: świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Teraz wystarczy już tylko wrzucić mieszankę na patelnię i smażyć partiami. Tak przygotowaną przekąskę serwuj w małych kokilkach, najlepiej oprószoną szczypiorkiem. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj pysznego kurczaka z papryką i chorizo.