Kurczak z papryką i chorizo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z papryką i chorizo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

319 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso i kiełbasę chorizo pokrój w drobną kostkę, a oczyszczoną paprykę w cienkie paski.

Kurczak z papryką i chorizo - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok z połowy. Szczypiorek drobno posiekaj.

Kurczak z papryką i chorizo - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj mięso, chorizo z papryką, skórką i sokiem z pomarańczy oraz 2/3 szczypiorku. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, dopraw Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Kurczak z papryką i chorizo - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oliwy. Smaż mieszankę porcjami, na patelni, około 7 minut z każdej strony, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Podawaj posypane resztą szczypiorku.

Kurczak z papryką i chorizo - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Zyg

    Zyg , 15.03.2024

    Bardzo smaczne! Z ryżem ciekawe danie, dodaję do swoich ulubionych z kurczaka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ech

    ech , 23.07.2022

    Przepis wypróbowany i wszystkim w domu bardzo smakował.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z papryką i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z papryką i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z papryką i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z papryką i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z papryką i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z papryką i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z papryką i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z papryką i chorizo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z papryką i chorizoKurczak z papryką i chorizo

Jeśli szukasz przepisu na szybką w przygotowaniu przekąskę, ten przepis będzie dla Ciebie odpowiedni. Kurczak z papryką i pikantnym chorizo łączy w sobie delikatny smak kurczaka, wyrazistą nutę hiszpańskiej kiełbasy oraz słodki aromat pomarańczy. Przyrządzenie tej przystawki zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut, a w rezultacie otrzymasz danie do podania na niemal każdą okazję. Pierwszym krokiem jest posiekanie chorizo oraz mięsa z kurczaka w drobną kostkę. Teraz czas na paprykę – pokrój ją w cienkie paski, zetrzyj skórkę z pomarańczy, a z jej połówki wyciśnij sok. Jeśli chcesz, by danie zyskało jeszcze bardziej wyrazisty smak, posiekaj drobno szczypiorek. Następnie wymieszaj pokrojone składniki, dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek i dopraw do smaku: świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Teraz wystarczy już tylko wrzucić mieszankę na patelnię i smażyć partiami. Tak przygotowaną przekąskę serwuj w małych kokilkach, najlepiej oprószoną szczypiorkiem. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj pysznego kurczaka z papryką i chorizo.