Mazurek babci

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

15 dekagramów

15 dekagramów

15 dekagramów

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

polewa:

0.5 szklanki

0.5 szklanki

3 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

wierzch:

1 garść

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, proszku do pieczenia, Kasi, jaj, cukru i maku zagnieść ciasto .

Krok 2

Pod koniec zagniatania dodać przyprawę do pierników.

Krok 3

Rozwałkować ciasto na dość gruby prostokątny placek wielkości blachy .

Krok 4

Przełożyć go na blachę wysmarowaną Kasią i piec w gorącym piekarniku, aż lekko się zrumieni .

Krok 5

Cukier i kakao wymieszać ze śmietanką, wlać aromat i wolno podgrzewać na małym ogniu, aż do zagotowania .

Krok 6

Gęstniejącą masą polać wystudzony placek .

Krok 7

Udekorować orzechami i owocami świeżymi lub z konfitur.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej