mazurek kajmakowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

krem:

0.5 sztuki

500 mililitrów

150 gramów

wierzch:

1 garść

1 garść

1 garść

1 opakowanie

1

1 garść

1 garść

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, Kasi, cukru, śmietany i szczypty soli zagnieść szybko kruche ciasto. Przykryć i włożyć do lodówki na 30 minut. Ochłodzone ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim kwadratową formę i nakłuć widelcem.

Krok 2

Piec w temp. 200-220 stopni przez 18-20 minut.

Krok 3

Masa: mleko zagotować z wanilią, wanilię usunąć, do mleka wsypać cukier i mieszając gotować, aż masa zmniejszy się do 1/3 pierwotnej objętości. Zdjąć z ognia i ucierając ostudzić.

Krok 4

Dodać Kasię i utrzeć na jednolitą masę. Utartą masę od razu rozłożyć na spodzie mazurka, gdyż kajmak szybko zastyga.

Krok 5

Mazurek przybrać kandyzowanymi owocami, migdałami, orzechami i czekoladą. Kroić dopiero następnego dnia

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej