Ciasta kruche - przepisy: ciasta na kruchym spodzie | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kruche ciasta

84 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (84)

Budyniowiec
ratingratingratingratingrating

1270

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Budyń to pomysł na prosty, szybki i smaczny deser. Macie trochę więcej czasu i ochotę na nieco ba...
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami
ratingratingratingratingrating

978

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
Przepisu na kruche ciasto z budyniową pianką i owocami nie może zabraknąć w deserowym repertuarze...
Jabłecznik z budyniową nutą
ratingratingratingratingrating

1311

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Z jabłecznikiem z budyniem na kruchym cieście dzień od razu staje się lepszy. Nie od dziś wiadomo...
Makowiec japoński z jabłkami
ratingratingratingratingrating

1084

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Cisza jak makiem zasiał? Na pewno nie w kuchni! Zazwyczaj właśnie to pomieszczenie jest sercem do...
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
ratingratingratingratingrating

430

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kruche ciasto idealne na letnie przyjęcia. Rabarbar nadaje mu orzeźwiającej kwaskowatości, z kole...
Szarlotka z kruszonką
ratingratingratingratingrating

545

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Przedstawiamy prosty przepis na szarlotkę z kruszonką, której trudno się oprzeć. Oprócz kruchego...
Szarlotka
ratingratingratingratingrating

333

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Szarlotka to ponadczasowy deser, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Choć kojarzy się z...
Tarta z białą czekoladą i borówkami
ratingratingratingratingrating

314

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Tarta z białą czekoladą i borówkami Tarty coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Kakao...
Szarlotka z kokosem
ratingratingratingratingrating

264

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Co prawda szarlotka jednoznacznie kojarzy się z jabłkowym nadzieniem, ale jesteśmy zdania, że sma...
Pijany kokos
ratingratingratingratingrating

284

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sam zapach wiórków kokosowych potrafi wprawić kucharzy w dobry humor. Tym razem wykorzystasz je w...
Szarlotka z lodami
ratingratingratingratingrating

211

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Otulający zapach szarlotki na ciepło z lodami, który rozprzestrzenia się po domu – dla wielu z na...
Mazurek miodowo-orzechowy
ratingratingratingratingrating

229

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Miód oraz orzechy to zestaw uwielbiany przez niejednego łasucha. Trudno się dziwić, ponieważ taki...
Lekki biszkopt z jabłkami
ratingratingratingratingrating

247

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Delikatne, puszyste ciasto, z owocowym posmakiem – to krótka charakterystyka biszkoptu z jabłkami...
Ciasto z jabłkami i cynamonem
ratingratingratingratingrating

188

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem to pewniak. Taki zestaw przypadnie do gustu każdemu wie...
Szarlotka bezglutenowa
ratingratingratingratingrating

205

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Desery bezglutenowe coraz częściej goszczą na polskich stołach. Na ich popularność ma wpływ nie t...
Krucha tarta z jabłkami
ratingratingratingratingrating

150

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
65 min.
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie skusiłby się na kawałek szarlotki. Tym razem jednak chcemy pok...
Serowe bułeczki z jabłkiem
ratingratingratingratingrating

82

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kultowa szarlotka na kruchym spodzie, kojarzące się z domową kuchnią i czasami beztroskiego dziec...
Tarta czekoladowa
ratingratingratingratingrating

234

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Nie ma co tu kryć, czekolada to składnik, po który sięga prawdopodobnie większość kucharzy, stoją...
Crumble z owocami
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dla niektórych nazwa tego deseru może brzmieć nieco zagadkowo. Z czym to się je? Crumble to owoce...
Makowiec na kruchym cieście
ratingratingratingratingrating

184

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
75 min.
Makowiec na kruchym spodzie to ciasto doskonałe nie tylko na święta, gdy jest przygotowywane zgod...
Placek amerykański
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Jeśli słodką kuchnię amerykańską kojarzysz przede wszystkim z brownie, spróbuj naszej propozycji...
Tarta cytrynowa
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Tarta cytrynowa przykuwa wzrok pięknym, słonecznym kolorem i efektowną bezą, stanowiącą ukoronowa...
Szarlotka z kruszonką
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Przedstawiamy prosty przepis na szarlotkę z kruszonką, której trudno się oprzeć. Oprócz kruchego...
Quiche ze szpinakiem i pomidorami
ratingratingratingratingrating

74

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Kuchnia francuska skrywa wiele smakowitych tajemnic. Nie sprowadza się wyłącznie do bagietek, ser...
Koperty z jabłkami
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Czas na smaczną przesyłkę! Koperty z jabłkami to przepis na deser o niebanalnym wyglądzie, w któr...
Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą
ratingratingratingratingrating

140

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Po smaczne inspiracje warto sięgać do bogactwa kuchni włoskiej, która słynie z doskonałego smaku...
Prowansalska tarta z pomidorami
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Niektóre przepisy zapadają w pamięci na długo i chce się do nich wracać. Z pewnością do tego gron...
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
80 min.
Kruche ciasto z malinami i lekko budyniową pianką Pewnie większość z nas lubi ciasto z malinami...
Tarta cytrynowa z bezą
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Tarta cytrynowa z bezą Lekko kwaśna masa cytrynowa, która równoważy słodycz bezy – jeśli to brzm...
Ciasto z twarogiem
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Ciasto z twarogiem, mimo że kojarzone ze świętami, jest doskonałym pomysłem na codzienny deser. J...
Placek z jabłkami, pianką i kruszonką
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
150 min.
Deser na bogato! Placek to najlepszy dowód na to, że używając popularnych, łatwo dostępnych produ...
Tarta ziemniaczana ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Przygotuj ciasto - ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę wr...

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciastaKruche ciasta

Kruche ciasta są podstawą wielu wypieków, przede wszystkim tart i serników. Lekko słodkie, pasują do różnych dodatków, kremów i mas. Spróbuj na przykład przyrządzić prosty, kruchy deser z masą orzechową. Do upieczenia ciasta będziesz potrzebować zaledwie kilku składników. Wśród nich powinna znaleźć się mąka, margaryna oraz proszek do pieczenia, jajka i ewentualnie cukier puder. Możesz zastąpić go zwykłym cukrem lub cukrem waniliowym. Wystarczy wszystko ze sobą dokładnie połączyć oraz zagnieść. Masa powinna być elastyczna i gładka. Dzięki temu z łatwością ją rozwałkujesz. Przełóż ją na dowolną formę, np. kwadratową blachę. Warto ją wcześniej wysmarować margaryną i lekko oprószyć bułką tartą, opcjonalnie wyłożyć papierem do pieczenia. Unikniesz wtedy przywierania ciasta do ścianek naczynia. Do masy orzechowej będziesz potrzebować syropu na bazie brązowego cukru, miodu i wody. Ugotowane razem zyskają kleistą konsystencję. Wrzuć do nich całe kawałki orzechów włoskich lub laskowych. Ewentualnie możesz podzielić je na mniejsze części lub połówki. Smak wzbogać skórką z pomarańczy lub cytryny. Taki sos przełóż na upieczone ciasto. Masę orzechową zastąpić możesz też ulubionymi owocami, np. jabłkami lub malinami. Dopraw całość szczyptą cynamonu lub posyp cukrem pudrem. Zapiecz z dodatkiem na przykład słodkiej kruszonki. Jeśli nie masz pod ręką świeżych owoców, do wypieku wykorzystaj dżem: jabłkowy, śliwkowy, czereśniowy, wiśniowy. Ważne, by był gęsty. Kruche ciasto doskonale nadaje się także do tarty. Przyrządź do niej smaczne nadzienie, np. zrób mus owocowy na bazie galaretki, masę czekoladową na słodkiej śmietance lub krem na bazie mascarpone i białej czekolady. Taki krem możesz posypać borówkami lub jagodami i startą skórką z limonki lub cytryny. Przyjrzyj się naszym przepisom i wypróbuj któryś z nich już dziś! Wypieki na bazie ciasta kruchego smakują doskonale, zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy wybór świeżych owoców zdobiących tarty lub serniki, jest praktycznie nieograniczony.