Mięsne kulki z jajkiem przepiórczym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

204 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

366 osób wydrukowało

Pobierz pdf

537 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

3 łyżki

3 łyżki

20 sztuk

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja przepiórcze ugotuj i obierz, cebulę zetrzyj na tarce, kapary drobno posiekaj.

Mięsne kulki z jajkiem przepiórczym - Krok 1

Krok 2

Do mięsa mielonego dodaj jajko, tartą bułkę, posiekane kapary, tartą cebulę i szczyptę mielonego pieprzu czarnego, całość dokładnie wymieszaj.

Mięsne kulki z jajkiem przepiórczym - Krok 2

Krok 3

Jaja przepiórcze obtocz powstałym farszem, formując małe pulpety. Mięsne kulki obtocz w mące, obsmaż na patelni.

Mięsne kulki z jajkiem przepiórczym - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidory z puszki oraz Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr - nada on potrawie odpowiedniego smaku i konsystencji. Całość duś na wolnym ogniu pod przykryciem 2-3 minuty.

Mięsne kulki z jajkiem przepiórczym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Pulpeciki podawaj z kaszą. Danie możesz udekorować ulubionymi świeżymi ziołami.

2

Opinie o przepisie

  • Marzena Osińska

    Marzena Osińska, 04.03.2018

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Tymińska

    Barbara Tymińska, 25.04.2017

    bardzo dobre i robię je dość często!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne kulki z jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne kulki z jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne kulki z jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne kulki z jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne kulki z jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne kulki z jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne kulki z jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsne kulki z jajkiem przepiórczymMięsne kulki z jajkiem przepiórczym

Jak dodać nieco wykwintności prostej potrawie? Czasem wystarczy jeden składnik, tak jak w przypadku mięsnych kulek z jajem przepiórczym. Doda ono nie tylko smaku, ale także będzie bardzo dobrze prezentowało się po przekrojeniu mięsa. Żeby jeszcze bardziej urozmaicić klopsiki, dołącz do nich pokrojone drobno kapary – są bardzo wyraziste i dobrze będą komponowały się ze smakiem mięsa i jajek. Masę mięsną przygotuj klasycznie, z jajkiem, bułką tartą i cebulą. Dopraw do smaku, dodaj kapary i delikatnie obklejaj nią ugotowane przepiórcze jajka. Kulki przed smażeniem obtocz w mące – dzięki temu staną się bardziej rumiane i nie będą przywierały do patelni podczas smażenia. Kiedy zyskają już złocistobrązowy kolor, dodaj do nich pomidory z puszki i dopraw wszystko do smaku. Gotuj całość przez chwilę. Gotowe mięsne kulki z jajkiem przepiórczym serwuj z kaszą gryczaną albo jęczmienną, pasować będzie także kuskus. Udekoruj każdą porcję świeżymi ziołami lub rzeżuchą. Zainspiruj się naszą propozycją.