Miodownik

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

80 dekagramów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

0.25 szklanki

krem:

1 opakowanie

1

dodatkowo:

1 opakowanie

0.6 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekać z Kasią, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.

Krok 2

Dodać jajka i miód, zagnieść ciasto-ewentualnie dodać trochę mleka lub miodu.

Krok 3

Podzielić na 4 części, cienko rozwałkować nadając kształt blachy.

Krok 4

Piec na mocno złoty kolor w 180*C (ok. 10-15 min).

Krok 5

Wykładać ciasta pojedynczo na ściereczki.

Krok 6

Po ostygnięciu smarujemy placki mlekiem, gdy wsiąknie pierwszy placek, smarujemy go powidłami.

Krok 7

Na to kładziemy następne placki przekładane kremem karpatka, dociskamy.

Krok 8

Wkładamy do worka foliowego do następnego dnia.

Krok 9

Po wyjęciu miękkie ciasto można posypać cukrem pudrem.

Tagi:
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MiodownikMiodownik

Miodownik jest pysznym, słodkim wypiekiem, który zawdzięcza swoją nazwę dodatkowi miodu. Świetnie smakuje nawet po kilku dniach od pieczenia, kiedy ciasto zmięknie. Na jego postawie można tworzyć różne kompozycje, np. z dżemem lub kremem do karpatki. Zainspiruj się więc i przyrządź to smaczne ciasto. Do jego upieczenia potrzebujesz mąki i jajek. Składniki te należy dokładnie wymieszać z kostką do pieczenia. Ewentualnie można dodać do nich sodę oczyszczoną, która sprawi, że całość będzie bardziej pulchna. Niezbędny jest także miód. Sięgnij po dowolny jego rodzaj – do wyboru masz między innymi: lipowy, spadziowy lub akacjowy. Gdyby ciasto z trudem się ugniatało, dodaj do masy odrobinę mleka. Miodownik piecz w prostokątnej blasze. Kiedy uzyska złocisty odcień, przełóż go np. kremem do karpatki: zrobisz go na bazie budyniu, utartego z kostką do pieczenia, żółtkami oraz wanilią. Miodownik podawaj oprószony obficie cukrem pudrem. Koniecznie wypróbuj ten przepis na smaczne i proste w przygotowaniu ciasto.