Muffinki z malinami

i bezowymi kapturkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

42

428 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

406 osób wydrukowało

Pobierz pdf

995 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

4 sztuki

125 gramów

3 łyżeczki

1 szczypta

125 mililitrów

150 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 200°C. Formę do muffinek wyłóż papierowymi foremkami. Kasię ubij na gładką masę z cukrem. Dodaj 2 jajka i dokładnie ubij masę.

Krok 2

W miseczce wymieszaj mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodawaj do masy z Kasią, na przemian wraz z mlekiem cały czas mieszając. Na koniec do ciasta dodaj maliny i wymieszaj. Gotowe ciasto wyłóż łyżką do przygotowanych foremek, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Wykonaj próbę suchego patyczka, aby upewnić się że muffinki są dopieczone. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Krok 3

Następnie piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury. Pozostałe 2 jajka wybij, żółtka nie będą już potrzebne. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Syrop wlewaj do ubijanej piany cienkim strumieniem, dodaj 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszaj. Przygotowaną pianę nakładaj na każdą babeczkę stołową łyżką lub workiem cukierniczym. Tak przygotowane muffinki wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 minutę.

Krok 4

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

2

Opinie o przepisie

  • Basia Wojtowicz

    Basia Wojtowicz

    jak dla mnie przepis super a muffinki są dobre na każdą okazję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Kołkiewicz

    Agata Kołkiewicz

    xd

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffinki z malinamiMuffinki z malinami

Malinowe muffinki z tego przepisu są szybkie do przygotowania, a jednocześnie bardzo ozdobne dzięki bezowym "kapturkom". Sprawdzą się zarówno jako dodatek do codziennej filiżanki kawy, jak i deser na specjalną okazję. Przyrządzenie muffinek rozpocznij od utarcia miękkiej kostki do pieczenia z drobnym cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej jajka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko, nie przerywając miksowania. Wykorzystać możesz zarówno świeże, jak i mrożone maliny – dołącz je do masy i ostrożnie wymieszaj. Ciasto nałóż do umieszczonych w formie na muffiny papilotek, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do momentu, aż babeczki urosną i się zarumienią. Z dwóch białek ubij mikserem na najwyższych obrotach sztywną pianę. Wąskim strumieniem wlej do niej syrop karmelowy lub miód i wsyp łyżeczkę proszku. Za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego umieść pianę na babeczkach i zapiecz, aby powstała krucha beza. Upiecz coś pysznego z naszym przepisem na malinowe muffinki z bezowymi kapturkami.