Placek po cygańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 opakowanie

5 łyżek

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 ziarna

1 sztuka

1 szczypta

5 łyżek

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, dodaj jajka, 1 posiekaną cebulę i mąkę, dokładnie wymieszaj, smaż duże placki na złocisto z każdej strony. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Placek po cygańsku - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w kostkę. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce, selera pokrój w plastry, cebulę posiekaj.

Placek po cygańsku - Krok 2

Krok 3

Przesmaż na patelni mięso, dodaj cebulę i warzywa, smaż kilka minut i dodaj selera, zalej wodą, dodaj liść laurowy, posiekaną papryczkę chili i Fix Knorr, gotuj do zmięknięcia mięsa.

Placek po cygańsku - Krok 3

Krok 4

Na każdym placku ułóż łyżkę gulaszu i złóż na pół. Podawaj z kleksem śmietany.

Placek po cygańsku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Klopsy w sosie koperkowym
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek po cygańskuPlacek po cygańsku

Placki po cygańsku to ciekawa propozycja podania popularnych placków ziemniaczanych. Dodatkowych walorów smakowych nadaje im wyrazisty, pikantny sos. Aby przygotować to danie, wybierz dobrej jakości mięso wieprzowe (na przykład kawałek łopatki lub szynki). Pokrój je na dowolne kawałki, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni. W międzyczasie zetrzyj na tarce włoszczyznę: marchew, pietruszkę i seler. Cebulę drobno poszatkuj. Wszystkie warzywa dodaj do smażonego mięsa, na koniec zalewając je wodą i doprawiając do smaku. Aromat z pewnością zapewni ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Istotna jest także papryka chili, która podkreśli ostrość dania. Całość zapraw podobnie jak gulasz (wypróbuj wariantu z przecierem pomidorowym). Placki przygotuj z ziemniaków startych na tarce. Wymieszaj je dokładnie z jajkiem, posiekaną cebulą i mąką – zadbaj o to, by miały spójną konsystencję. Podsmaż je na patelni na złocisty kolor z każdej strony. Podawaj udekorowane odrobiną kwaśnej śmietany. Sprawdź nasz przepis.