Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

129

1334 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1877 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3860 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone podsmaż na odrobinie tłuszczu, cały czas mieszając tak, aby nie powstały grudki. Na koniec mięso dopraw kostkami bulionowymi Knorr i odstaw do ostudzenia.

Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta  - Krok 1

Krok 2

Warzywa i ziemniaki pokrój w cienkie długie paseczki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie pomieszaj z jajkiem i mąką.

Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta  - Krok 2

Krok 3

Warzywa połącz z podsmażonym mięsem i pokruszonym serem feta. Całość dopraw posiekanym czosnkiem i papryką.

Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta  - Krok 3

Krok 4

Nakładaj łyżką małe porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Placki smaż każdej strony na złoty kolor.

Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta  - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • Paulina  Jarosz

    Paulina Jarosz

    fajny pomysł na obiad :) szybkie i smaczne danie. wprowadziłam tylko taką zmianę, że zamiast podsmażonego mięsa dodałam surowe, połączyłam składniki i całość smażyłam. wyszło super :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Alwardany

    Joanna Alwardany

    Rozpadały mi się te placuszki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Sternik

    Beata Sternik

    Kostka bulionowa... Rama....tfu!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mariusz  gorzawski

    mariusz gorzawski

    super danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Ski

    Adam Ski

    mega pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Molenda

    Karolina Molenda

    dla mnie też za ostre. natomiast na patelni całe się rozwalały, nie wiem dlaczego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Przybyliński - Ligmann

    Jakub Przybyliński - Ligmann

    Zrobiłem bez mięsa z racji tego, że takie placki same w sobie są megasyte. Efekt, dziewczyna bardzo zadowolona. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Krzywdzinska

    Agnieszka Krzywdzinska

    Za ostre, smakuje jak placki ziemniaczane

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta

Oto alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Przedstawiamy wyśmienite i błyskawiczne w przygotowaniu placki z mięsem, warzywami i serem feta. Być może niektórych zaskoczy fakt, że poza ziemniakami i cebulą znajduje się w nich cukinia i smażone mięso mielone... Jeśli nie znasz smaku takich placków, najwyższa pora to zmienić. Zacznij od podsmażenia mięsa, a potem odstaw je by przestygło i zajmij się pokrojeniem reszty składników – cukinii, cebuli oraz ziemniaków. Do masy dodaj pokruszony ser feta i dopraw ją do smaku pikantną papryczką chili i aromatycznym czosnkiem. Podsmażone na złoto, chrupiące placuszki udekoruj świeżą natką pietruszki, która podkręci ich smak i kolor. Doskonale będzie pasował do nich również orzeźwiający sos na bazie jogurtu lub śmietanowy dip z czosnkową i ziołową nutą. Smacznego.