Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
370 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

474 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

805 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 łyżki

300 gramów

200 gramów

1 łyżka

2 sztuki

8 sztuk

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

1 pęczek

100 gramów

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm, następnie zamarynuj mieszając w misce z oliwą oraz przyprawą do Gyrosa i kminem. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie mięso usmaż na rozgrzanej patelni i odstaw do ostygnięcia.

Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos do sałatki: w misce połącz majonez, ketchup oraz połowę drobno pokrojonej kolendry. Aby zaostrzyć smak sosu dodaj kilka kropel sosu Tabasco. Ciecierzycę odcedź i osusz, wymieszaj z syropem klonowym i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 8-10 minut.

Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Fasolę oraz kukurydzę odcedź, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę, kapustę w nieco większe kawałki.

Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W przeźroczystej misce, na dnie ułóż mięso. Pokryj 1/3 przygotowanego sosu. Następnie wyłóż kolejno: warstwę cebuli, kukurydzę, fasolę, ogórki oraz ser. Wyłóż kolejną warstwę sosu, a następnie rozłóż pokrojoną kapustę.

Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Posmaruj pozostałym sosem, posyp kolendrą i upieczoną ciecierzycą. Wierzch sałatki udekoruj Nachosami i podawaj.

Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić sałatkę możesz wykorzystać awokado, które będzie jedną z warstw.

3

Opinie o przepisie

  • Wiola

    Wiola , 22.11.2024

    Świetny przepis, często robię na uroczystości rodzinne. Goście zawsze zachwyceni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 23.08.2024

    Mój mąż mówi, że nie ma lepszej sałatki:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Brylak

    Iwona Brylak , 30.12.2019

    czy można upiec ciecierzycę ze słoika zamiast z puszki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEOSałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO

Potrawy z najróżniejszych zakątków świata mogą swobodnie się przenikać, dając niezrównane efekty na talerzach. Nasza sałatka gyros z ciecierzycą i nachosami jest na to najlepszym dowodem! Znajdziesz tu trochę Grecji, Meksyku, a nawet Kanady. Miksuj, mieszaj i kręć do woli!

Dla kogo?

Na sam widok warstwowej sałatki ślinka cieknie! Zajadają się nią smakosze w każdym wieku. W czasie przyjęć znika w pierwszej kolejności. Czego chcieć więcej?

Na jaką okazję?

Prosty sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Aż trudno doczekać się przerwy obiadowej! Z każdym kęsem odkrywaj kolejne kolorowe i pikantne składniki. Trudno się dziwić, że sałatka gyros z ciecierzycą i nachosami jest hitem niezależnie od okoliczności.

Czy wiesz, że?

Choć nazwę zawdzięcza oryginalnej greckiej potrawie, tak naprawdę niewiele ma z nią wspólnego. Oryginalny gyros to mięso opiekane na specjalnym, pionowym rożnie, które przed podaniem krojone jest w wąskie paski. Najlepiej smakuje w picie i z dodatkiem sosu tzatziki.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę gyros podawaj w szklanym, przezroczystym naczyniu, by wyeksponować apetyczne warstwy.