Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO
łatwe
805 osób zapisało
Składniki
300 gramów
2 łyżki
300 gramów
200 gramów
1 łyżka
2 sztuki
8 sztuk
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
1 opakowanie
1 pęczek
100 gramów
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm, następnie zamarynuj mieszając w misce z oliwą oraz przyprawą do Gyrosa i kminem. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie mięso usmaż na rozgrzanej patelni i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Przygotuj sos do sałatki: w misce połącz majonez, ketchup oraz połowę drobno pokrojonej kolendry. Aby zaostrzyć smak sosu dodaj kilka kropel sosu Tabasco. Ciecierzycę odcedź i osusz, wymieszaj z syropem klonowym i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 8-10 minut.

Krok 3
Fasolę oraz kukurydzę odcedź, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę, kapustę w nieco większe kawałki.

Krok 4
W przeźroczystej misce, na dnie ułóż mięso. Pokryj 1/3 przygotowanego sosu. Następnie wyłóż kolejno: warstwę cebuli, kukurydzę, fasolę, ogórki oraz ser. Wyłóż kolejną warstwę sosu, a następnie rozłóż pokrojoną kapustę.

Krok 5
Posmaruj pozostałym sosem, posyp kolendrą i upieczoną ciecierzycą. Wierzch sałatki udekoruj Nachosami i podawaj.


Dobra rada:
Aby urozmaicić sałatkę możesz wykorzystać awokado, które będzie jedną z warstw.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO
Potrawy z najróżniejszych zakątków świata mogą swobodnie się przenikać, dając niezrównane efekty na talerzach. Nasza sałatka gyros z ciecierzycą i nachosami jest na to najlepszym dowodem! Znajdziesz tu trochę Grecji, Meksyku, a nawet Kanady. Miksuj, mieszaj i kręć do woli!
Dla kogo?
Na sam widok warstwowej sałatki ślinka cieknie! Zajadają się nią smakosze w każdym wieku. W czasie przyjęć znika w pierwszej kolejności. Czego chcieć więcej?
Na jaką okazję?
Prosty sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Aż trudno doczekać się przerwy obiadowej! Z każdym kęsem odkrywaj kolejne kolorowe i pikantne składniki. Trudno się dziwić, że sałatka gyros z ciecierzycą i nachosami jest hitem niezależnie od okoliczności.
Czy wiesz, że?
Choć nazwę zawdzięcza oryginalnej greckiej potrawie, tak naprawdę niewiele ma z nią wspólnego. Oryginalny gyros to mięso opiekane na specjalnym, pionowym rożnie, które przed podaniem krojone jest w wąskie paski. Najlepiej smakuje w picie i z dodatkiem sosu tzatziki.
Dla urozmaicenia:
Sałatkę gyros podawaj w szklanym, przezroczystym naczyniu, by wyeksponować apetyczne warstwy.