Serowe babeczki z morelami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

50 dekagramów

0.5 szklanki

1 opakowanie

3 sztuki

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Morele włóż na chwilę do wrzątku. Następnie wyjmij, obierz ze skórki, rozetnij i wyjmij pestki.

Krok 2

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, a żółtka połącz z twarogiem. Dodaj Kasię, kaszę, cukier waniliowy i skórkę z cytryny.

Krok 3

Utrzyj na gładką masę. Białka ubij na sztywno powoli dosypując cukier. Pianę z białek wymieszaj z masą serową.

Krok 4

Żaroodporne foremki posmaruj tłuszczem. Napełnij ciastem. Do każdej włóż połówkę moreli, wciśnij ją do środka.

Krok 5

Foremki ustaw w formie napełnionej do 1/4 wysokości wodą. Piecz godzinę w temperaturze 200*C. Na 10 minut przed końcem pieczenia ciastka posyp płatkami migdałowymi.

Krok 6

Wystudź, posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Gotowe ciastka podawaj, np. z sosem malinowym.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej