SZARLOTKA

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

45 dekagramów

2 sztuki

6 łyżek

1 szczypta

1 sztuka

nadzienie:

1.5 kilograma

1 sztuka

5 łyżek

null gramów

null gramów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekać z zimną Kasią. Dodać cukier, startą skórkę i żółtka. Wyrobić ciasto, zawinąć w pergamin i włożyć na godzinę do lodówki.

Krok 2

Jabłka obrać, pokroić w kawałki. Podgotować w garnku podlewając 3-4 łyżkami wody. Do masy dodać cukier, cynamon i wanilię.

Krok 3

Ciasto podzielić na 3 części. Dwiema wylepić dno i boki formy. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w mocno nagrzanym piekarniku.

Krok 4

Zarumienione wyjąć, posypać orzechami, nałożyć jabłka i znów posypać orzechami.

Krok 5

Przykryć pozostałą częścią ciasta i wstawić do piekarnika. Piec 40-50 minut.

Krok 6

Posypać cukrem pudrem. Czas ok. 80 min. (bez czasu schładzania)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • SZARLOTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • SZARLOTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • SZARLOTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • SZARLOTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • SZARLOTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • SZARLOTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • SZARLOTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej