SZARLOTKA

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

45 dekagramów

2 sztuki

6 łyżek

1 szczypta

1 sztuka

nadzienie:

1.5 kilograma

1 sztuka

5 łyżek

null gramów

null gramów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekać z zimną Kasią. Dodać cukier, startą skórkę i żółtka. Wyrobić ciasto, zawinąć w pergamin i włożyć na godzinę do lodówki.

Krok 2

Jabłka obrać, pokroić w kawałki. Podgotować w garnku podlewając 3-4 łyżkami wody. Do masy dodać cukier, cynamon i wanilię.

Krok 3

Ciasto podzielić na 3 części. Dwiema wylepić dno i boki formy. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w mocno nagrzanym piekarniku.

Krok 4

Zarumienione wyjąć, posypać orzechami, nałożyć jabłka i znów posypać orzechami.

Krok 5

Przykryć pozostałą częścią ciasta i wstawić do piekarnika. Piec 40-50 minut.

Krok 6

Posypać cukrem pudrem. Czas ok. 80 min. (bez czasu schładzania)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • SZARLOTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • SZARLOTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • SZARLOTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • SZARLOTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • SZARLOTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • SZARLOTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • SZARLOTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej