Szarlotka z bitą śmietaną

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 opakowanie

3 sztuki

2 litry

2 szklanki

1 szklanka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, cukier puder (1 szklankę), żółtka, Kasię, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - wszystko dokładnie zagnieść.

Krok 2

Ciasto podzielić, 3/4 rozwałkować i wyłożyć na blaszce, a 1/4 włożyć do zamrażalnika.

Krok 3

Ciasto na blaszce zapiekać 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Krok 4

Wyjąć, lekko przestudzić, wyłożyć mus jabłkowy, ubić na sztywno pianę z białek, dodając 1/4 szklanki cukru pudru, wyłożyć na mus, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach 1/4 ciasta wyjętą z zamrażalnika (by ciasto nie przylegało do tarki należy ją posmarować olejem).

Krok 5

Szarlotkę zapiec w piekarniku do zrumienienia wierzchu. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej