Tartaletki z czekoladą i kremem mascarpone

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

16

201 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

2 szklanki

4 łyżki

dodatki:

1 opakowanie

krem:

250 gramów

5 łyżek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, cukier puder siekamy z Kasią, dodajemy jajo i ugniatamy ciasto. Gdy utworzymy elastyczną kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h.

Krok 2

W tym czasie można przygotować krem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na wolnych obrotach na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki.

Krok 3

Następnie po upływie 1h ciasto wyjmujemy, wałkujemy je i wycinamy kółka większe niż średnica foremek. Przekładamy je do wysmarowanych Kasią i obsypanych mąką foremek na tartaletki, przygniatamy palcami i nakłuwamy widelcem.

Krok 4

Ciastka pieczemy w nagrzanym do 200st piekarniku (góra-dół) przez ok. 10-15 minut w zależności od mocy piekarnika.

Krok 5

W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem 3-5 łyżek śmietanki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Czekoladę wylewamy na upieczone i ostudzone ciastka i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Krok 6

Następnie układamy na nich wiśnie i przykrywamy kremem z bitej śmietany i mascarpone. Tartaletki pięknie wyglądają przyozdobione wiórkami czekoladowymi i malinami. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej