Tiramisu

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

9

46 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 łyżki

250 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę.

Krok 2

Dodać stopniowo serek mascarpone, ubijać krem, aż zgęstnieje.

Krok 3

Kawę połączyć z amaretto.

Krok 4

Nasączać kolejno biszkopty i ułożyc na dnie naczynia. Ja użyłam kieliszków.

Krok 5

Na biszkopty wyłożyć warstwę kremu, posypać delikatnie kakao.

Krok 6

Namoczyć kolejne biszkopty i wyłożyć na kremie.

Krok 7

Ponownie posypać kakao. I kolejna wartwa nasączonych biszkoptów i krem.

Krok 8

Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Wierzch przed podaniem posypać kakao lub gorzką czekoladą .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TiramisuTiramisu

Według klasycznej receptury, tiramisu to piętrowy deser składający się z biszkoptowych warstw nasączonych kawą i likierem Amaretto, które przekłada się kremem przygotowanym na bazie sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany. Uwieńczeniem deseru jest posypka z grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Kluczem do uzyskania wzorcowego smaku tiramisu są więc składniki, a nie sposób jego podania. Aby zaskoczyć gości, możesz zamiast talerzy użyć np. kieliszków, do których po kolei będziesz dodawać wspominane elementy. Taki sposób podania będzie nie tylko efektowny, ale sprawi, że goście będą mogli z łatwością delektować się po kolei poszczególnymi warstwami. Jeśli deser ma być podany młodszym wielbicielom słodkości, możesz wykorzystać pucharki do lodów lub słoiki. Pamiętaj, żeby zastąpić wtedy likier Amaretto np. olejkiem do ciast lub wykluczyć go z listy składników. Jeśli brakuje Ci w deserze przysłowiowej „kropki nad i”, połóż na wierzch nie tylko kawałki czekolady, ale również świeże owoce.