Tosty z rukolą i kozim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

116 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

281 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 sztuki

1 łyżeczka

100 gramów

50 gramów

100 gramów

100 gramów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opiecz pieczywo w tosterze, jaja ugotuj na twardo i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Pomidory przelej na durszlak i dokładnie odcedź. Orzechy drobno posiekaj.

Tosty z rukolą i kozim serem - Krok 1

Krok 2

W misce połącz jaja, pomidory, orzechy, łyżkę pasty sambal oelek. Wymieszaj ze sobą dokładnie.

Tosty z rukolą i kozim serem - Krok 2

Krok 3

Opieczone kromki posmaruj margaryną, nałóż na nie równomiernie sałatę rukolę.

Tosty z rukolą i kozim serem - Krok 3

Krok 4

Na rukoli rozłóż pastę z jajek i pomidorów. Kanapkę przetnij na pół, udekoruj kawałkiem koziego sera i kiełkami jarmużu.

Tosty z rukolą i kozim serem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tosty z rukolą i kozim seremTosty z rukolą i kozim serem

Intensywny w smaku kozi ser w połączeniu z równie wyrazistą rukolą stanowi idealne połączenie. Wymienione składniki zestaw z lekko słodkimi pomidorami pelati i przygotuj wyjątkowe tosty. Na początek ugotuj jajka na twardo i – po ich wcześniejszym przestudzeniu – zetrzyj je na drobnych oczkach tarki. Orzechy włoskie drobno posiekaj, natomiast pomidory odsącz z nadmiaru soku. W dużej misce połącz wszystkie składniki. Dodaj do nich sambal oelek – czyli pikantną indonezyjską pastę przygotowywaną z dojrzałych papryczek chili. Kromki pełnoziarnistego chleba tostowego opiecz w tosterze lub piekarniku. Możesz opcjonalnie odciąć skórki pieczywa, dzięki czemu będzie prezentowało się efektowniej. Kawałki chleba posmaruj margaryną roślinną, a na niej umieść listki świeżej rukoli. Na wierzchu tostów połóż warstwę wcześniej przygotowanej pasty. Całość udekoruj kawałkami koziego sera i nieco pikantnymi kiełkami jarmużu. Cenimy Twoją opinię o naszych przepisach – koniecznie podziel się nią w komentarzu.