Truskawkowe muffinki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

68 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

1 szklanka

4 łyżki

1 szklanka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suche składniki przesiewamy do miski tak, aby się dokładnie połączyły.

Krok 2

Jajka roztrzepujemy z mlekiem i olejem. Przelewamy do mąki, dodajemy posiekaną Kasię i miksujemy, aż składniki się połączą (około 3-4 minut).

Krok 3

Ciasto powinno wyjść gęste i lepkie. Do papierowych foremek wkładamy na dno po kilka kawałków truskawek i dodajemy po 2 łyżki ciasta.

Krok 4

Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (z termoobiegiem) lub 180 stopni (bez).

Krok 5

Gotowe muffiny wyciągamy z piekarnika, czekamy, aż przestygną, a następnie na każdej kładziemy po 3 kawałki truskawek, polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy posypką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Truskawkowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Truskawkowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Truskawkowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Truskawkowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Truskawkowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Truskawkowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Truskawkowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej