Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

345

1163 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6930 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 pęczki

3 sztuki

200 gramów

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę oczyść z błon, żyłek i przerostów tłuszczu. Umieść ją na około 15 minut w mleku, po tym czasie mleko wylej a wątróbkę przepłucz w zimnej wodzie. Następnie na papierowym ręczniku dokładnie osusz.

Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką     - Krok 1

Krok 2

Pomieszaj mąkę z majerankiem, ostrą i wędzona papryka, dodaj trochę soli i pieprzu. W mące obtocz wątróbkę.

Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką     - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzaną patelnie wlej Ramą, aby mięso było wyjątkowo soczyste i nie utraciło charakterystycznego smaku i aromatu. Poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.

Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką     - Krok 3

Krok 4

Na gorącym tłuszczu podsmaż wątróbkę z obu stron. Usmażoną wątróbkę przełóż na talerz.

Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką     - Krok 4

Krok 5

Na rozgrzaną patelnię wsyp łyżkę cukru. Gdy cukier zbrązowieje dodaj pokrojone w cząsteczki jabłko. Smaż je dłuższą chwilę aż zmięknie. Rumiane jabłka przełóż na talerz razem z wątróbką . Na patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, w razie potrzeby dodaj nieco Ramy. Gdy cebula się zeszkli dodaj połówki śliwki. Smaż kolejna chwilę, po czym dodaj pozostałe składniki.

Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką     - Krok 5

Krok 6

Całość przykry podduś 1 minutę i dopraw do smaku odrobina soli i pieprzu jeśli zachodzi taka potrzeba.

Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką     - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Podczas duszenia wątróbki możesz dolać pół szklanki słodkiego wina, najlepiej Marsala, połączy ona wszystkie składniki tworząc sos.

20

Opinie o przepisie

  • Danuta Krupinska

    Danuta Krupinska

    robiłam z jabłuszkiem cebuli nie mogę jest pyszna:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Mikulska

    Teresa Mikulska

    Z gruszka i rodzynkami jest jeszcze pyszniejszego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Drohomirecka

    Małgorzata Drohomirecka

    jadlam z jablkiem ale z indyka o wiele lepsza niz np.kurczaka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek

    Na pewno będzie smaczna ... ale wątróbkę zawsze soli się na samym końcu smażenia , bo będzie twarda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Guzik

    Wanda Guzik

    Wątróbkę drobiową robię z cebulką i przyprawami ale tak nigdy nie robiłam....napewno wypróbuję bo z opisu widać że jest bardzo dobra ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Bartoszek

    Irena Bartoszek

    ja od niedawna ;)... ale uwielbiam... smak - rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Apetycznie wygląda mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Formella

    Elżbieta Formella

    Albo dłużej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Jankowski

    Rafał Jankowski

    Polecam wątróbkę z gruszką i sokiem pomarańczowym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Oleksiak

    Krzysztof Oleksiak

    tym przepisem zaskakuje gości od 21 lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Galczewska

    Anna Galczewska

    Dobra żonka tym się chlubi , że gotuje co mąż lubi :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Tomaszewska

    Alicja Tomaszewska

    Przeciez watrobke soli sie na samym koncu smazenia!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Adamczuk Kiełbowicz

    Barbara Adamczuk Kiełbowicz

    Wątróbka mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kozioł

    Ewa Kozioł

    Najlepsza jest cielęca:))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Maria Rej

    Anna Maria Rej

    Robiłam...pychota☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Żyśko

    Danuta Żyśko

    z gruszkami również niezła i z ćwiarteczkami cebuli. polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Styś

    Grzegorz Styś

    Pyszne!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrianna Chełmińska

    Adrianna Chełmińska

    ,z

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrianna Chełmińska

    Adrianna Chełmińska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mario Mróz

    Mario Mróz

    moze byc dobre??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mazur-Dąbek

    Magdalena Mazur-Dąbek

    Podrobów się nie je,bo jest w nich wszystko,co najgorsze bleeeeee !!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Dalmata-Warchałowska

    Małgorzata Dalmata-Warchałowska

    Z jedna śliwką?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Flis

    Katarzyna Flis

    Ja również robię z jabłkiem i z cebulką. Pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Jankowiak

    Beata Jankowiak

    A u mnie to nie nowość. Pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Scisłowska

    Elżbieta Scisłowska

    Super danie. Czasem zamiast śliwek dodaję wiśnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Jarecka

    Danuta Jarecka

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Anioł

    Michał Anioł

    Basia Mistrz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Gużyński

    Piotr Gużyński

    Ciekawy przepis, ale do smażenia wole oliwę z oliwek. :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Olejnik

    Ola Olejnik

    https://m.facebook.com/groups/310884432419925 :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bybyp Bybyp

    Bybyp Bybyp

    Jutro przysmak dnia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką    Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką

Delikatne drobiowe wątróbki z patelni świetnie komponują się z owocami.