Sałatka warstwowa - wegetariańska: przepis | Przepisy.pl pixel

Wegetariańska warstwowa sałatka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

300 gramów

1 opakowanie

190 gramów

250 gramów

10 gramów

200 gramów

1 łyżka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj na twardo. Następnie obierz i pokrój na ćwiartki. Pomidory pokrój na plastry. Umyj sałatę, otrząśnij z wody i porwij na mniejsze kawałki.

Krok 2

Odcedź warzywa kupione w puszkach lub słoikach.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i jogurtem

Krok 4

Sałatkę układaj warstwowo w szklanym naczyniu. Między poszczególnym warstwami warzyw nakładaj sos. Na wierzchu połóż sałatę, ćwiartkę jajka i posyp serem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby nie co zaostrzyć smak sałatki dodaj świeżą czerwoną cebulę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariańska warstwowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariańska warstwowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariańska warstwowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariańska warstwowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariańska warstwowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariańska warstwowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariańska warstwowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariańska warstwowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariańska warstwowa sałatkaWegetariańska warstwowa sałatka

Sałatki warstwowe mają w sobie to „coś”! Pięknie prezentują się w szklanych salaterkach, więc na ich widok aż cieknie ślinka. Grunt, by było smacznie i kolorowo! Kierując się tym kryterium, stworzyliśmy kompozycję chrupkiej sałaty lodowej, czarnej fasoli, pomidorów, kukurydzy, marynowanego selera i jajek w postaci pysznej wegetariańskiej sałatki warstwowej. Oto opcja na bogato!

Dla kogo?

Wegetariańska sałatka warstwowa stanie się ulubioną przekąską wszystkich osób, które lubią mieszać i kombinować. Różnorodne smaki pojawiające się dzięki niej na talerzu sprawiają, że każdy kęs odkrywa kolejną niespodziankę.

Na jaką okazję?

Ten rodzaj sałatki z warstwami doskonale sprawdza się na przyjęciach. Wygląda na tyle apetycznie, że nie trzeba już martwić się o zbędną dekorację. Jednocześnie wegetariańską sałatkę bez trudu można spakować do pudełka śniadaniowego i zabrać ze sobą na wynos.

Czy wiesz, że?

Pamiętaj, aby jajek na twardo nie gotować zbyt długo, ponieważ grozi to pojawieniem się wokół żółtka mało estetycznej, ciemnej obwódki.

Dla urozmaicenia:

Do warstwowej sałatki wegetariańskiej pasują też marynowane pieczarki. Jeśli chcesz, by była bardziej treściwa, możesz włączyć do receptury drobny makaron.