Wesołe indyki wielkanocne

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

172 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

110 gramów

80 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

30 gramów

100 gramów

krem:

130 gramów

dekoracja:

przygotujesz szybciej z:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubij Kasię z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, wciąż ubijając.

Wesołe indyki wielkanocne - Krok 1

Krok 2

Dodaj powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią i mieszaj, aż ciasto się połączy.

Wesołe indyki wielkanocne - Krok 2

Krok 3

Dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką.

Wesołe indyki wielkanocne - Krok 3

Krok 4

Włóż papilotki do formy na muffiny i nałóż do nich ciasto do ¾ wysokości. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 °C. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Wesołe indyki wielkanocne - Krok 4

Krok 5

Rozpuść Kasię w rondelku i dodaj ciemną czekoladę. Mieszaj do połączenia składników.

Wesołe indyki wielkanocne - Krok 5

Krok 6

Kiedy mieszanka wystygnie i osiągnie pożądaną konsystencję kremu, udekoruj nim babeczki, dodając M&M's lub Lentilky tak, by stworzyły indyczy ogon.

Wesołe indyki wielkanocne - Krok 6

Krok 7

Potnij żelki w małe trójkąty. Uformuj główki indyków. Przyklejaj części do siebie za pomocą rozpuszczonej czekolady. Z lentilków zrób oczka. Szczegóły zrób za pomocą czekolady.

Wesołe indyki wielkanocne - Krok 7

Krok 8

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

Wesołe indyki wielkanocne - Krok 8
1

Opinie o przepisie

  • Joanna Kukuła

    Joanna Kukuła, 22.03.2016

    Jolanta Kukuła Magdalena Kukuła

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wesołe indyki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wesołe indyki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wesołe indyki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wesołe indyki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wesołe indyki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wesołe indyki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wesołe indyki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wesołe indyki wielkanocneWesołe indyki wielkanocne

Zastanawiasz się, co słodkiego przygotować na Wielkanoc, oprócz klasycznych babek i mazurków? Zrób babeczki w formie zabawnych i oryginalnych wesołych indyków wielkanocnych. Prezentują się bardzo efektownie, będą stanowiły ozdobę stołu i świątecznego koszyczka, a ich przyrządzenie nie jest trudne. Przygotuj klasyczne ciasto na muffiny, z dodatkiem drobno pokruszonej gorzkiej czekolady. Sprawdzi się także każdy inny smak, np. waniliowy albo bananowy. Wybierz swój ulubiony. Najważniejsza podczas przygotowania tych wypieków jest bowiem ich dekoracja. Do tego potrzebne będą czekoladowe drażetki w kolorowych skorupkach, żelki oraz rozpuszczona czekolada. Po upieczeniu i przestudzeniu muffinek, posmaruj je czekoladą i zanim zastygnie, nabij w nią cukierki, tak by tworzyły kolorowe indycze ogony, a następnie przy pomocy żelków zrób dzioby. Muffinki upiecz w kolorowych papilotkach, najlepiej z wiosennymi akcentami i podaj na deser po świątecznym obiedzie. Sprawdź dokładny przepis i baw się dobrze przy ich przygotowywaniu.