Wykwintna zupa krem z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wykwintna zupa krem z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz ze skóry (łatwiej to zrobisz, gdy podzielisz ją na małe kawałki). Usuń nasiona i pokrój miąższ w mniej więcej centymetrową kostkę.

Krok 2

Posiekaj cebulę i wrzuć do rondla. Dodaj pokrojoną dynię, dolej niewielką ilość wody i duś pod przykryciem do momentu, kiedy warzywa zmiękną. Całość zmiksuj.

Krok 3

Przygotuj esencjonalny bulion-rozpuść kostki rosołowe w litrze wrzątku. Dolej go do zmiksowanej dyni. Zagotuj i dopraw solą oraz pieprzem (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 4

Wlej zupę na talerze i dodaj dwie łyżki śmietany – fantazyjnie rozprowadź ją na powierzchni zupy i udekoruj natką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wykwintna zupa krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wykwintna zupa krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wykwintna zupa krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wykwintna zupa krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wykwintna zupa krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wykwintna zupa krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wykwintna zupa krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wykwintna zupa krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wykwintna zupa krem z dyniWykwintna zupa krem z dyni

Warzywne kremy są popularnym daniem obiadowym, ale często serwuje się je też w formie ciepłej przekąski, np. podczas przyjęcia. Wykwintna zupa krem z dyni to doskonała propozycja na tego rodzaju potrawę. Przyrządza się ją na bazie duszonej z bulionem i cebulą dyni. Całość miksuje się na gładki krem, gdy warzywa są już miękkie. Warto doprawić go świeżymi lub suszonymi ziołami – sprawdzą się oregano, tymianek i rozmaryn. Jeśli chcesz nadać zupie bardziej orientalny charakter, dorzuć do niej kardamon, imbir lub cynamon. Dodaj na koniec również dwie łyżki śmietany – dzięki nim udekorujesz też zupę. Przed podaniem posyp dyniowy krem posiekaną natką pietruszki. Pasować będą także prażone pestki dyni, słonecznika albo płatki migdałów. Serwuj danie z grzankami lub świeżym pieczywem. Jeśli chcesz, aby było jeszcze bardziej wyraziste, dodaj do niego odrobinę soku pomarańczowego lub posyp całość ziarnami granatu. Spróbuj tego aksamitnego kremu z dyni i dobierz do niego swoje ulubione dodatki. W jego przygotowaniu pomoże Ci nasz przepis.