
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz ze skóry (łatwiej to zrobisz, gdy podzielisz ją na małe kawałki). Usuń nasiona i pokrój miąższ w mniej więcej centymetrową kostkę.
Krok 2
Posiekaj cebulę i wrzuć do rondla. Dodaj pokrojoną dynię, dolej niewielką ilość wody i duś pod przykryciem do momentu, kiedy warzywa zmiękną. Całość zmiksuj.
Krok 3
Przygotuj esencjonalny bulion-rozpuść kostki rosołowe w litrze wrzątku. Dolej go do zmiksowanej dyni. Zagotuj i dopraw solą oraz pieprzem (jeśli uznasz to za konieczne).
Krok 4
Wlej zupę na talerze i dodaj dwie łyżki śmietany – fantazyjnie rozprowadź ją na powierzchni zupy i udekoruj natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wykwintna zupa krem z dyni
Warzywne kremy są popularnym daniem obiadowym, ale często serwuje się je też w formie ciepłej przekąski, np. podczas przyjęcia. Wykwintna zupa krem z dyni to doskonała propozycja na tego rodzaju potrawę. Przyrządza się ją na bazie duszonej z bulionem i cebulą dyni. Całość miksuje się na gładki krem, gdy warzywa są już miękkie. Warto doprawić go świeżymi lub suszonymi ziołami – sprawdzą się oregano, tymianek i rozmaryn. Jeśli chcesz nadać zupie bardziej orientalny charakter, dorzuć do niej kardamon, imbir lub cynamon. Dodaj na koniec również dwie łyżki śmietany – dzięki nim udekorujesz też zupę. Przed podaniem posyp dyniowy krem posiekaną natką pietruszki. Pasować będą także prażone pestki dyni, słonecznika albo płatki migdałów. Serwuj danie z grzankami lub świeżym pieczywem. Jeśli chcesz, aby było jeszcze bardziej wyraziste, dodaj do niego odrobinę soku pomarańczowego lub posyp całość ziarnami granatu. Spróbuj tego aksamitnego kremu z dyni i dobierz do niego swoje ulubione dodatki. W jego przygotowaniu pomoże Ci nasz przepis.