Składniki
1 kilogram
1 litr
0.5 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
0.5 pęczka
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka. Pora dokładnie umyj i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części. Groszek odstaw, aby się rozmroził.

Krok 2
W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę oraz pora. Całość smaż, aż zacznie nabierać rumianego koloru.

Krok 3
Wlej 1 l wody i dodaj ziemniaki.

Krok 4
Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i całość gotuj, aż ziemniaki zmiękną, czyli około 15 minut.

Krok 5
Dodaj rozmrożony groszek i gotuj kolejne 5 minut. Groszek powinien zmięknąć, lecz zachować zielony kolor.

Krok 6
Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz cukrem. Dodaj listki świeżej mięty i całość dokładnie zmiksuj. Jeśli chcesz, możesz zupę przetrzeć przez sito. Krem z zielonego groszku podawaj z groszkiem ptysiowym.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z zielonego groszku - VIDEO
Zupy krem stały się prawdziwym hitem. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz można do nich wrzucić warzywa, których nie zjedlibyśmy w zwykłej postaci. To szczególnie przydatne, jeśli gotujemy dla dzieci, które czasem nie przepadają za niektórymi jarzynami. Zupa krem z zielonego groszku jest smaczna i pożywna, a podana z groszkiem ptysiowym – naprawdę wciąga.
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników zupy krem i groszku oraz dla dzieci, które nie chcą jeść warzyw. Zupa z groszku zielonego oczaruje każdego!
Na jaką okazję?
To pyszne danie zarówno na specjalne uroczystości, jak i bez okazji. Zielona zupa krem z groszku wszystkim przypadnie do gustu.
Czy wiesz, że?
Groszek ptysiowy pasuje do każdego rodzaju zup, nie tylko kremów. Świetnie sprawdzi się także w roli ozdoby do deseru.
Dla urozmaicenia:
Groszek z groszkiem zawsze się polubią. Koniecznie podaj zupę krem z groszkiem ptysiowym – to połączenie idealne.