Przepisy na Kopytka
41 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Kopytka
Kopytka są potrawą mączną, która składa się z ugotowanych i przemielonych ziemniaków, jajek, mąki ziemniaczanej lub pszennej, soli i przypraw. Są szczególnie lubiane ze względu na swoją uniwersalność. Kopytka wytrawne mogą stanowić samodzielną potrawę albo być też jedynie smakowitym dodatkiem do innych dań. Niezależnie od tego, w jakim charakterze podasz ten ziemniaczany specjał, możesz dowolnie eksperymentować z jego smakiem. A jeśli brakuje ci inspiracji, sięgnij po zamieszczone w tym dziale przepisy na kopytka na słono i na słodko. Z ochotą podpowiemy, jak zrobić kopytka, by zawsze błyskawicznie znikały z talerzy.
Dla kogo? Wielu odstręczać może perspektywa czasochłonnego mielenia ziemniaków. Nie warto jednak rezygnować z gotowania kopytek tylko z tego powodu – tę potrawę z powodzeniem możesz bowiem przygotować również ze sproszkowanych ziemniaków. Warto o tym pamiętać, kiedy czas goni. Nasze przepisy na kopytka ułatwią poznawanie wszystkich tajników tradycyjnych klusek.
Na jaką okazję? Przepis na kopytka to wygodna i szybka opcja na smaczny posiłek. Kopytka są fantastyczną propozycją na obiad – w mniejszym i większym gronie. Lepiej od razu zrobić więcej, ponieważ prośby o dokładki są więcej niż pewne. Kopytka domowe mają duże szanse na to, by stać się jednym z ulubionych dań wszystkich domowników.
Czy wiesz, że? Istnieje także wersja kopytek, do których dodaje się twaróg – w takiej postaci nazywane są pierogami leniwymi. Ciekawą alternatywą są także kopytka na słono przygotowywane w sposób włoski: gnocchi. Formuje się je w małe kuleczki i podaje z sosami klasycznie przeznaczonymi do makaronów. Śródziemnomorski klimat w kuchni jest na wyciągnięcie ręki.
Dla urozmaicenia: Gotowe kopytka mogą być podawane i na słono i na słodko. W pierwszej wersji wystarczy je podsmażyć lub okrasić podgrzaną na tłuszczu cebulą, można je również serwować z różnego rodzaju sosami. Kopytka wytrawne bardzo dobrze komponują się także z gulaszem. W wersji słodkiej podaje się je często z cukrem pudrem. Smak kopytek można urozmaicić, dodając do ciasta szpinak lub przecier pomidorowy.