Babeczki z morelami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

33

194 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

464 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1063 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 opakowania

0.5 szklanki

1.5 szklanki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

masa serowa:

500 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

1 sztuka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

Babeczki z morelami - Krok 1

Krok 2

Ciasto podziel na 12 części i każdą rozwałkuj na okrągły placuszek.

Babeczki z morelami - Krok 2

Krok 3

Wylep ciastem posmarowane Kasią małe foremki lub formę do muffinek.

Babeczki z morelami - Krok 3

Krok 4

Serek waniliowy wymieszaj z cukrem pudrem, jajkiem i budyniem w proszku.

Babeczki z morelami - Krok 4

Krok 5

Morele umyj, osusz, pokrój w kostkę i wymieszaj z masą serową.

Babeczki z morelami - Krok 5

Krok 6

Masę z owocami przełóż do foremek z ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w 180 st. C.

Babeczki z morelami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki z morelamiBabeczki z morelami

Lubisz desery w wersji mini? Wyglądają elegancko, są poręczne i smaczne. Mini serniczki z morelami na kruchym cieście to delikatny, klasyczny wypiek z masą serową i owocami. Są dość proste do wykonania. Przyrządza się je z kostki do pieczenia, jajek, mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, serka waniliowego, budyniu oraz moreli. Wykorzystaj owoce świeże lub z puszki, sprawdzą się też suszone. Wtedy należy je zalać wrzątkiem z dodatkiem np. aromatu rumowego lub waniliowego, aby nieco napęczniały. Przygotowanym ciastem należy wykleić okrągłe foremki lub wykorzystać te używane zazwyczaj do muffinów. Następnie wlewa się do nich serową masę i dodaje pokrojone owoce. Zamiast moreli wykorzystuje się też często jagody, truskawki lub maliny. Dobrze będą komponować się również bakalie. Przed podaniem udekoruj mini serniczki z morelami polewą czekoladową lub karmelową, miętą oraz kawałkami świeżych owoców. Serwuj je jako deser po obiedzie lub uzupełnienie popołudniowej kawy. Jeśli masz ochotę je przygotować, zapoznaj się z tym przepisem.