Bajaderka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

45 dekagramów

20 dekagramów

2 sztuki

2 łyżeczki

1 szklanka

40 dekagramów

4 łyżki

2 szklanki

1 opakowanie

0.3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, Kasi, cukru pudru, proszku do pieczenia i jajek zagnieść kruche ciasto.

Krok 2

Ciasto podzielić na dwie części. Upiec dwa osobne ciasta w blaszce o wymiarach 28x 24 cm. Piec każdy 25 minut w temperaturze 180 C.

Krok 3

Jeden placek jeszcze ciepły rozkruszyć w misce, dodać kakao, połowę marmolady, rozdrobnione bakalie i dwa kieliszki alkoholu.

Krok 4

Drugi placek posmarować pozostałą marmoladą, a następnie równomiernie rozsmarować masę z bakaliami.

Krok 5

W śmietanie rozpuścić czekoladę i polać nią ciasto.

Krok 6

Dowolnie udekorować.

Krok 7

Wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego!!!

1

Opinie o przepisie

  • Beata Szwedzińska

    Beata Szwedzińska , 21.06.2016

    Do czego potrzebna szklanka mleka?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bajaderka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bajaderka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bajaderka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bajaderka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bajaderka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bajaderka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bajaderka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BajaderkaBajaderka

Sekret pysznej bajaderki kryje się w masie, którą należy przygotować na bazie dowolnego wypieku. Do ciasta wykorzystaj więc pozostałości z innych placków lub herbatniki i biszkopty. Opcjonalnie upiecz dwa placki, z których jeden stanie się spodem bajaderki, a drugi pokruszysz do masy. Sprawdzi się przede wszystkim kruche ciasto, zagniecione z mąki, kostki do pieczenia oraz żółtek. Dodaj do niego także kakao oraz cukier puder. Ewentualnie zastąp go miodem, a słodki smak podkreśl drobno posiekanymi bakaliami. Sięgnij po rodzynki sułtańskie, suszone morele, daktyle czy figi, drobne orzechy i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Dla kontrastu dodaj także wyrazisty gęsty dżem lub marmoladę, np. śliwkową lub wiśniową. Zadbaj o to, aby miała spójną konsystencję, którą zyska dzięki kostce do pieczenia. Tak przygotowaną masą posmaruj kruchy spód. Całość odstaw do schłodzenia. Bajaderkę udekoruj polewą czekoladową (mleczną lub gorzką), wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Wypróbuj nasz przepis i upiecz smaczne ciasto na deser.