Chałwa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 szklanki

2 opakowania

12 łyżeczek

5 łyżeczek

3 opakowania

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko w płynie, kakao, cukier, Kasię rozpuścić, aż składniki się połączą i zagotować je.

Krok 2

Zdjąć z gazu i powoli mieszając wsypywać mleko w proszku, ciągle mieszając, aż nie będzie grudek.

Krok 3

Na końcu dodać herbatniki i bakalie.

Krok 4

Wyłożyć na blachę!!! Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chałwa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chałwa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chałwa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chałwa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chałwa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chałwa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chałwa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Chińskie sajgonki
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

średnie

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ChałwaChałwa

Bardzo prosta słodka przekąska, do przygotowania której potrzebujesz jedynie kilku składników. Nie wymaga pieczenia, cała praca polega na dokładnym rozpuszczeniu w garnku mleka, kakao, cukru i kostki do pieczenia, a następnie połączeniu ich z mlekiem w proszku, herbatnikami i bakaliami. Do tej wersji chałwy nadaje się wiele różnych dodatków, takich jak wiórki kokosowe oraz suszone lub kandyzowane owoce. Ciekawy efekt otrzymasz, jeśli urozmaicisz jej smak poprzez dołączenie kwaśnych wiśni lub żurawiny. Możesz także zamienić herbatniki na pokruszone ciastka lub wafelki. Jeśli kakao dodasz tylko do części masy, otrzymasz wersję dwukolorową. Do zastąpienia kakao może posłużyć karob, czyli naturalnie słodka mączka chleba świętojańskiego. Tak przygotowana chałwa nadaje się na spotkania przy kawie, nieformalne przyjęcia oraz parapetówki. Jeśli planujesz serwować ją w plenerze, dobrym pomysłem będzie użycie wafli zamiast talerzyków. Przyrządź chałwę i podawaj schłodzoną – tak smakuje najlepiej.