Ciasteczka z cukrem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

28

237 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

294 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

0 gramów

350 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

150 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię włóż do miski, wsyp cukier, sól i mąkę, dodaj żółtka.

Krok 2

Całość wymieszaj mikserem, a następnie szybko zagnieć ciasto.

Krok 3

Uformuj kulę i odstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wycinaj foremkami ciasteczka.

Krok 5

Układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 6

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, aż się zarumienią, tzn. około 10-15 minut.

Krok 7

Upieczone i ostudzone ciasteczka dekoruj rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą i posyp cukrem waniliowym.

1

Opinie o przepisie

  • Dominika Warowna

    Dominika Warowna

    jutro spróbuję zrobić wyglądają przepysznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej