Ciasto bez pieczenia

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

91 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

174 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

35 sztuk

1 litr

1 szklanka

1 opakowanie

1 szklanka

2 łyżki

1 opakowanie

polewa:

2 łyżki

4 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotować całe mleko z Kasią i cukrem.

Krok 2

Do wrzącego mleka następnie dodać kaszę mannę. Gotować aż zgęstnieje.

Krok 3

Kakao rozprowadzić w 3 łyżkach zimnej wody i dodać cukier waniliowy. Całość wlać do tej masy z kaszy, energicznie mieszać i zagotować.

Krok 4

Połowę herbatników rozłożyć na blaszce (wymiary mojej blachy 30 cm na 26 cm), wylewać gorącą masę, a na niej ułożyć resztę herbatników.

Krok 5

Ciasto przycisnąć np. deską do krojenia albo jakąś książką i odstawić, aby wystygło.

Krok 6

Gdy już będzie zimne, zrobić polewę czekoladową.

Krok 7

Wodę z cukrem zagotować na syrop, dodać następnie kakao i mieszać energicznie.

Krok 8

Gdy już będzie gęstnieć dodać Kasię i gotować aż cała się wchłonie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto bez pieczeniaCiasto bez pieczenia

Istnieją ciasta, których nie trzeba piec. Można do nich zaliczyć różnego rodzaju serniki, można też tę propozycję. Jest idealna dla tych, którzy nie są przekonani do smaku kaszy manny, będącej jego podstawą. A o tym, że przypadnie do gustu tym, którzy ją uwielbiają, nie trzeba nawet wspominać. Do przygotowania ciasta potrzebować będziesz jedynie kilku składników, m.in. herbatników. Jego przyrządzenie jest bardzo łatwe, a efekt finalny zawsze satysfakcjonujący. Nawet jeśli kasza nie znajduje się w Twoich żywieniowych preferencjach, wypróbuj ten pomysł na nią, a nie pożałujesz. Proponowany deser charakteryzuje się zwartą konsystencją i można go podawać ze świeżymi owocami sezonowymi, np. truskawkami, malinami lub wiśniami. Sprawdzi się na każdą okoliczność: rozmowy przy kawie, imieniny czy urodziny. Spróbuj!