ciasto bez pieczenia,na herbatnikach:)

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

6

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

222 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 opakowania

0.5 litra

7 opakowań

2 opakowania

1 słoik

200 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. (nie otwierając puszki) - powstanie z tego masa kajmakowa.

Krok 2

Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z Kasią (mikserem lub poprzez ucieranie).

Krok 3

Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.

Krok 4

Ułożenie: spód formy obłożyć herbatnikami - masa kajmakowa - herbatniki - masa budyniowa - herbatniki - bita śmietana.

Krok 5

Gotowe ciasto włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.

1

Opinie o przepisie

  • Justyna Top

    Justyna Top

    Brakuje składnika o którym nie wspomniane w składnikach do kupienia a mianowicie o śmietance ile jej trzeba? 500ml czy 300ml cy inna np. ze śnieżki

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ciasto bez pieczenia,na herbatnikach:)ciasto bez pieczenia,na herbatnikach:)

Bazę tego ciasta stanowią herbatniki, choć można także użyć biszkoptów lub krakersów, a nawet gotowych spodów biszkoptowych. Warstwy herbatników przeplatane są słodkimi musami i kremami (najlepiej kajmakową i budyniową). Do przygotowania kajmakowej potrzebujesz tylko jednego składnika – skondensowanego mleka. Aby ją zrobić, mleko w puszce należy gotować przez około 2,5 godziny. W tym czasie można przyrządzić budyń, a kiedy ostygnie połączyć go z kostką do pieczenia – za pomocą miksera lub poprzez ucieranie. Spód formy wyłożony herbatnikami przykryj przygotowaną masą kajmakową, a następną warstwę herbatników – masą budyniową. Jeśli chcesz, możesz śmiało modyfikować przepis. Herbatniki będą się także wspaniale komponowały z masą krówkową czy bananową pianką. Gotowe ciasto warto ozdobić bitą śmietaną, a także pokruszoną lub startą ciemną czekoladą. Pamiętaj jednak, by przed podaniem, odstawić całość na kilka godzin w chłodne miejsce. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, koniecznie zrób to smaczne ciasto bez pieczenia na herbatnikach!