Ciasto Filozofa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

13 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto makowe:

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 szklanka

6 sztuk

3 łyżki

2 łyżeczki

1 szklanka

ciasto kokosowe:

4 sztuki

25 dekagramów

250 gramów

biszkopt:

6 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżeczka

masa budyniowa:

0.5 litra

4 łyżki

2 opakowania

200 gramów

masa jabłkowa:

1 kilogram

1 łyżka

2 łyżki

1 opakowanie

polewa:

1 łyżeczka

4 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto makowe: Kasię utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodając żółtka i pozostałe składniki: mak, śmietanę 2 łyżeczki proszku do pieczenia, mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.

Krok 2

Ciasto kokosowe: 4 białka ubić, stopniowo dodając cukier puder. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta makowego rozłożyć na blaszkę, przykryć ciastem kokosowym, wierzch przykryć pozostałym ciastem makowym. Całość upiec w temp. 180 stopni ok. 40 minut.

Krok 3

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, powoli dodając cukier, dodawać po jednym żółtku delikatnie mieszając. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do blaszki, piec w temp. 180 stopni ok. 30-40 minut.

Krok 4

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kasię rozgrzać, dodać jabłka, cukier, wymieszać, chwilę prażyć. Na końcu dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.

Krok 5

Masa budyniowa: z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Kasię utrzeć, dodając przestudzony budyń.

Krok 6

Polewa: żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Pozostałe składniki zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Polać ciasto.

Krok 7

Przełożenie ciasta: ciasto makowo-kokosowe - połowa masy budyniowej - masa jabłkowa - druga część masy budyniowej - biszkopt - polewa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Filozofa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Filozofa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Filozofa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Filozofa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Filozofa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Filozofa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Filozofa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej