Ciasto z budyniem i pianką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

253

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

1.5 łyżeczki

1 opakowanie

5 łyżek

0.5 litra

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę z proszkiem przesiać do miski, żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki i pokrojoną Kasię w plasterki wymieszać łyżką. Potem szybko zagnieść ręką, aby było w miarę zwarte.

Krok 2

Włożyć do lodówki na 2 godz.

Krok 3

Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu.

Krok 4

Ubić pianę z białek dodając szczyptę soli, pod koniec ubijania dodać 4 łyżki cukru.

Krok 5

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 6

Podzielić ciasto na 3 części, do jednej dodać kakao.

Krok 7

Zetrzeć pierwszą część jasnego ciasta na tarce o dużych oczkach, delikatnie przygnieść ręką, rozsmarować dżem lub konfiturę.

Krok 8

Zetrzeć ciemną część ciasta z kakao, wylać na nią budyń lub nakładać łyżką robiąc placki.

Krok 9

Wylać pianę z białek, zetrzeć ostatnią część ciasta.

Krok 10

Piec ok. 50 min. w temp. 180 *C (po 20 minutach można przykryć folią aluminiową, żeby nie spaliło się u góry). Życzę udanego wypieku. Smacznego.:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto  z budyniem i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto  z budyniem i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto  z budyniem i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto  z budyniem i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto  z budyniem i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto  z budyniem i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto  z budyniem i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej