Ciasto z czerwonymi buraczkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

0.66 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

0 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Krok 2

Białka ubić z cukrem na puszystą masę, ale nie na sztywno.

Krok 3

Dodać żółtka. Powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem i dolewać olej z mlekiem.

Krok 4

Gdy już wszystko będzie wymieszane na gładką masę, dodać buraczki i wymieszać.

Krok 5

Ciasto zrobi się różowe, ale po upieczeniu tego nie widać. Masę przelać do formy 20x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 170-180 stopniach.

Krok 6

Ciasto polać lukrem, bo doskonale się komponuje ze smakiem ciasta :)

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej