Ciasto z galaretkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

361

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

6 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 opakowanie

4 opakowania

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuścić galaretki w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu.

Krok 2

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, na końcu wymieszać z mąką zmieszana z proszkiem do pieczenia, piec ok 40 min w temp. 160-180 C.

Krok 3

Wystudzony biszkopt przekroić na pół.

Krok 4

Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę.

Krok 5

Krem przygotować według przepisu na opakowaniu (zmiksować z mlekiem i Kasią).

Krok 6

Odrobinę kremu zostawić na wierzch, resztę wymieszać z kostkami galaretek, wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim, posmarować resztą kremu, posypać posypką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z galaretkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z galaretkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z galaretkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z galaretkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z galaretkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z galaretkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z galaretkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
3 Bit
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z galaretkamiCiasto z galaretkami

Galaretka to nie tylko idealna propozycja na przyozdobienie wierzchu domowego wypieku – świetnie sprawdza się także jako dodatek do masy kremowej. Zainspiruj się więc i przyrządź pyszne nadzienie do ciasta. Wykorzystaj np. gotowy krem do karpatek dostępny w sklepach. Ewentualnie przygotuj samodzielnie masę budyniową, utartą z kostką do pieczenia i cukrem pudrem. Galaretki smaczne okażą się także w serowym wariancie. Sięgnij więc po serki homogenizowane o smaku śmietankowym lub waniliowym. Dodaj do nich także bakalie: suszone owoce, orzechy lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Galaretkę przyrządź zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po stężeniu pokrój ją w mniejsze kawałki i wkomponuj w wybraną masę do ciasta. Spodem dla wypieku może być miękki biszkopt. Aby wyszedł puszysty, dokładnie ubij białka na sztywną pianę. Przygotuj go w dowolnym wariancie – jasny lub ciemny, dodając do tego drugiego kilka łyżek kakao. Ciasto z galaretkami podawaj udekorowane kolorową posypką. Koniecznie wypróbuj ten przepis.