CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

3 szklanki

0.75 szklanki

1 opakowanie

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżeczki

masa budyniowa:

1 litr

3 opakowania

ponadto:

7 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, cukru pudru, Kasi, żółtek, cukru waniliowego, 2 łyżek śmietany i 2 łyżek proszku do pieczenia zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

Krok 2

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Krok 3

Jedną część ciasta obsypać mąką i rozwałkować, włożyć do wysmarowanej tylko Kasią blachy o wymiarach 24 x 36 cm.

Krok 4

Jabłka obrać, pokroić w kawałki, ułożyć na cieście kawałek przy kawałku.

Krok 5

Na owoce wylać gorący budyń i rozprowadzić po całych owocach.

Krok 6

Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na gorący budyń, wstawić do piekarnika na 50 min. na 160 st C.

Krok 7

Gdy ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEMCIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Ciasto z jabłkami to uniwersalny wypiek, który przygotujesz bez względu na porę roku. Smak owoców urozmaicony słodkim budyniem bananowym to świetna alternatywa dla klasycznych jabłeczników czy szarlotek. Do ciasta przygotuj pyszny złocisty spód na bazie mąki oraz kostki i proszku do pieczenia. Wyjdzie puszysty, jeśli w masę dodatkowo wmieszasz odrobinę śmietany. Odpowiednią słodycz zapewni mu spora ilość cukru pudru, a aromat – cukier waniliowy. Gotową masę podziel na dwie części. Jedną wyłóż blachę, ułóż na niej pokrojone w niewielkie kawałki owoce i zalej je budyniem, a pozostałą wykorzystaj jako dekorację. Rozwałkuj ją i przykryj wierzch wypieku albo pokrój w podłużne paski i zrób efektowną szachownicę. Ciasto z jabłkami i budyniem podawaj po ostudzeniu. Dodatkowo możesz oprószyć je cukrem pudrem. Apetycznym dodatkiem będzie gałka lodów waniliowych lub bakaliowych. Co sądzisz o tej propozycji na wypiek? Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.