CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

2 łyżki

2 łyżeczki

3 sztuki

0 gramów

1 opakowanie

masa budyniowa:

3 opakowania

1 litr

ponadto:

7 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, cukru pudru, Kasi, żółtek, cukru waniliowego, 2 łyżek śmietany i 2 łyżek proszku do pieczenia zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

Krok 2

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Krok 3

Jedną część ciasta obsypać mąką i rozwałkować, włożyć do wysmarowanej tylko Kasią blachy o wymiarach 24 x 36 cm.

Krok 4

Jabłka obrać, pokroić w kawałki, ułożyć na cieście kawałek przy kawałku.

Krok 5

Na owoce wylać gorący budyń i rozprowadzić po całych owocach.

Krok 6

Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na gorący budyń, wstawić do piekarnika na 50 min. na 160 st C.

Krok 7

Gdy ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEMCIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Ciasto z jabłkami to uniwersalny wypiek, który przygotujesz bez względu na porę roku. Smak owoców urozmaicony słodkim budyniem bananowym to świetna alternatywa dla klasycznych jabłeczników czy szarlotek. Do ciasta przygotuj pyszny złocisty spód na bazie mąki oraz kostki i proszku do pieczenia. Wyjdzie puszysty, jeśli w masę dodatkowo wmieszasz odrobinę śmietany. Odpowiednią słodycz zapewni mu spora ilość cukru pudru, a aromat – cukier waniliowy. Gotową masę podziel na dwie części. Jedną wyłóż blachę, ułóż na niej pokrojone w niewielkie kawałki owoce i zalej je budyniem, a pozostałą wykorzystaj jako dekorację. Rozwałkuj ją i przykryj wierzch wypieku albo pokrój w podłużne paski i zrób efektowną szachownicę. Ciasto z jabłkami i budyniem podawaj po ostudzeniu. Dodatkowo możesz oprószyć je cukrem pudrem. Apetycznym dodatkiem będzie gałka lodów waniliowych lub bakaliowych. Co sądzisz o tej propozycji na wypiek? Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.