CIASTO Z KREMEM AJERKONIAKOWYM I GALARETKĄ MALINOWĄ

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto jasne:

6 sztuk

1.5 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

1.3 szklanki

ciasto ciemne:

6 sztuk

2 sztuki

6 łyżek

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1.3 szklanki

dodatkowo:

2 sztuki

1 opakowanie

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto jasne. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Krok 2

Ciasto ciemne. Żółtka utrzeć z jajami i cukrem, dodać mąkę i resztę składników.

Krok 3

Dokładnie wymieszać. Prostokątną blachę wysmarować cienko Kasią (ale tylko dno formy, wtedy równo się upiecze) i wysypać bułką tartą.

Krok 4

Wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto, robiąc "esy-floresy"- najlepiej małą łyżeczką. Zajmie to nam chwilę, lecz dzięki temu powstanie ładna mozaika.

Krok 5

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 170 stopniach przez ok. pół godziny.

Krok 6

Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki.

Krok 7

Na jednym rozsmarować krem, wyłożyć nasączone biszkopty, między nie łyżeczką wykładać mocno tężejącą, ale nie całkiem sztywną galaretkę.

Krok 8

Wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim plackiem. Smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • CIASTO Z KREMEM AJERKONIAKOWYM I GALARETKĄ MALINOWĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • CIASTO Z KREMEM AJERKONIAKOWYM I GALARETKĄ MALINOWĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • CIASTO Z KREMEM AJERKONIAKOWYM I GALARETKĄ MALINOWĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • CIASTO Z KREMEM AJERKONIAKOWYM I GALARETKĄ MALINOWĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • CIASTO Z KREMEM AJERKONIAKOWYM I GALARETKĄ MALINOWĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • CIASTO Z KREMEM AJERKONIAKOWYM I GALARETKĄ MALINOWĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • CIASTO Z KREMEM AJERKONIAKOWYM I GALARETKĄ MALINOWĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej