Ciasto z kremem chałwowym

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

0.75 szklanki

0.66 szklanki

3 łyżki

6 sztuk

8 łyżek

1 łyżeczka

masa:

200 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

25 mililitrów

4 łyżki

200 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Żółtka ubić z 3 łyżkami gorącej wody, dodając powoli 3/4 szklanki cukru. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia.

Krok 2

Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.

Krok 3

Ciasto wylać do wysmarowanej Kasią blaszki o wymiarach 36x25 cm i piec w temp.180 -190 stopni C przez około 30 min.

Krok 4

Krem z chałwą: Kasię utrzeć z cukrem (4 łyżki), dodać pokruszoną chałwę, alkohol, sparzone, osączone rodzynki, orzechy i wymieszać.

Krok 5

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż, czekoladę rozpuścić w tzw. gorącej kąpieli.

Krok 6

Biszkopt przełożyć kremem, polać czekoladą i posypać migdałami.

Krok 7

Przed wyłożeniem kremu można nasączyć biszkopt np. rumem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z kremem chałwowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z kremem chałwowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z kremem chałwowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z kremem chałwowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z kremem chałwowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z kremem chałwowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z kremem chałwowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Czereśniowe clafoutis
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej