Ciasto z Orzechami i Kajmakiem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt czekoladowy:

5 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

1.5 łyżki

3 łyżki

masa orzechowa:

1 słoik

250 gramów

2 łyżki

150 gramów

beza:

5 sztuk

1 szklanka

1.5 łyżki

ponadto:

1 słoik

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT CZEKOLADOWY: Białka ubić dodając pod koniec cukier. Dodać żółtka i ubić. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Dodać w kilku porcjach do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach.

Krok 2

Wlać olej i wymieszać. Dwie blaszki wyłożyć papierem. Ciasto wylać w równych częściach. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Krok 3

MASA ORZECHOWA: Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą, gotować 3 godziny, przestudzić i otworzyć. Kasię utrzeć ze zmiksowanymi orzechami, dodając po łyżce schłodzonego kajmaku. Wsypać do masy posiekane orzechy "mieszanka studencka".

Krok 4

BEZA: Z białek ubić sztywną pianę, dodać, stale ubijając, cukier, a na koniec mąkę.

Krok 5

CIASTO Z ORZECHAMI I KAJMAKIEM: Upieczone ciasto posmarować cienko dżemem. Zapiekać ok. 5 minut w temp. 160 stopni. Bezę nałożyć cienką warstwą na ciasto, posypać podprażonymi migdałami.

Krok 6

Biszkopty podłużne ułożyć na jednej porcji ciasta. Ciasta zapiekać jeszcze 10 minut w temp. 160 stopni, a następnie dosuszyć przy uchylonych drzwiczkach w temp. 100 stopni przez ok. 20 minut.

Krok 7

Na placek bez biszkoptów wyłożyć masę. Przykryć drugim plackiem, a pomiędzy biszkoptami udekorować posiekanymi orzechami laskowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z Orzechami i Kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z Orzechami i Kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z Orzechami i Kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z Orzechami i Kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z Orzechami i Kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z Orzechami i Kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z Orzechami i Kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej