Ciasto z Orzechami i Kajmakiem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt czekoladowy:

5 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

1.5 łyżki

3 łyżki

masa orzechowa:

1 słoik

2 łyżki

150 gramów

beza:

5 sztuk

1 szklanka

1.5 łyżki

ponadto:

1 słoik

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT CZEKOLADOWY: Białka ubić dodając pod koniec cukier. Dodać żółtka i ubić. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Dodać w kilku porcjach do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach.

Krok 2

Wlać olej i wymieszać. Dwie blaszki wyłożyć papierem. Ciasto wylać w równych częściach. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Krok 3

MASA ORZECHOWA: Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą, gotować 3 godziny, przestudzić i otworzyć. Kasię utrzeć ze zmiksowanymi orzechami, dodając po łyżce schłodzonego kajmaku. Wsypać do masy posiekane orzechy "mieszanka studencka".

Krok 4

BEZA: Z białek ubić sztywną pianę, dodać, stale ubijając, cukier, a na koniec mąkę.

Krok 5

CIASTO Z ORZECHAMI I KAJMAKIEM: Upieczone ciasto posmarować cienko dżemem. Zapiekać ok. 5 minut w temp. 160 stopni. Bezę nałożyć cienką warstwą na ciasto, posypać podprażonymi migdałami.

Krok 6

Biszkopty podłużne ułożyć na jednej porcji ciasta. Ciasta zapiekać jeszcze 10 minut w temp. 160 stopni, a następnie dosuszyć przy uchylonych drzwiczkach w temp. 100 stopni przez ok. 20 minut.

Krok 7

Na placek bez biszkoptów wyłożyć masę. Przykryć drugim plackiem, a pomiędzy biszkoptami udekorować posiekanymi orzechami laskowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z Orzechami i Kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z Orzechami i Kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z Orzechami i Kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z Orzechami i Kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z Orzechami i Kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z Orzechami i Kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z Orzechami i Kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej