Ciasto z truskawkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

380 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżeczki

4 łyżki

0.5 kilograma

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyrobić ciasto.

Krok 2

1/3 ciasta do zamrażarki, 2/3 wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. 

Krok 3

Na ciasto wyłożyć truskawki (świeże lub mrożone).

Krok 4

Na truskawki zetrzeć na tarce 1/3 ciasta z zamrażarki.

Krok 5

Ubić pianę z 4 białek i 1 szklanki cukru.

Krok 6

Wyłożyć na ciasto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kruche z jabłkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z truskawkamiCiasto z truskawkami

Zastanawiasz się, co podać do popołudniowej kawy? Upiecz proste ciasto truskawkowe, które przygotujesz zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Na początek połącz ze sobą składniki i wyrób ciasto. Dodaj do niego odrobinę waniliowego aromatu, który będzie dobrze podkreślał smak owoców. Zamiast truskawek sprawdzą się też borówki albo maliny. Dobrym pomysłem, będzie obtoczenie ich w mące ziemniaczanej przed pieczeniem – dzięki temu nie puszczą zbyt dużo soku. Część surowego ciasta włóż do zamrażarki. Mocno schłodzone będzie łatwiej zetrzeć i posypać nim wierzch wypieku. Ładny efekt uzyskasz, jeśli z ciasta zrobisz tzw. kratkę. Nie musisz go wtedy mrozić, tylko podziel na kawałki i zroluj w długie paski. Następnie ubij pianę z jajek. Dodaj do niej kisiel owocowy, dzięki czemu uzyskasz kolorową piankę. Na koniec wyłóż białka na owoce, ułóż kratkę lub zetrzyj ciasto na wierzch i upiecz. Gotowe podawaj z lodami, sosem waniliowym albo świeżymi truskawkami. Sprawdź, jak wyśmienicie smakuje!